Ga naar de inhoud
Racisme tijdens wedstrijd

Excelsior-speler Mendes Moreira doet aangifte tegen supporters FC Den Bosch

Mendes Moreira werd gesteund door medespelers tijdens de wedstrijd zondag. Beeld © ANP

Speler Ahmad Mendes Moreira van voetbalclub Excelsior heeft aangifte gedaan tegen een aantal supporters van FC Den Bosch. Dat doet hij nadat er zondag racistische uitingen, oerwoudgeluiden en zwartepietliedjes vanaf de tribune van FC Den Bosch richting hem klonken.

Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Hij gaf maandag nog aan dat hij twijfelde of hij aangifte zou doen. Dat is nu dus gebeurd. Voetbalclub Excelsior kon tegenover RTL Nieuws nog niet op het nieuws reageren.

Leuzen aanvankelijk gebagatelliseerd

FC Den Bosch bagatelliseerde de pijnlijke racistische leuzen aanvankelijk, maar ging een dag erna door het stof. "De reactie was een blunder. We hebben de plank volledig misgeslagen."

Harde
Lees ook
Harde kern FC Den Bosch distantieert zich van racisme: 'Voor ons is iedereen gelijk'

Vandaag plaatste de supportersgroep Stichting M-side een bericht op Facebook waarin afstand gedaan werd van de racistische uitlatingen aan het adres van Mendes Moreira. "Afgelopen zondag is er iets gebeurd waar wij als M-side totaal niet trots op zijn en waar wij ons ook van distantiëren."

Supporter maakte geen Hiltergroet

Daarnaast maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend dat een supporter die een Hitlergroet leek te maken niet wordt vervolgd. "Wij hebben dit incident onderzocht", zegt de betrokken officier van justitie. "Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging."

Protest
Lees ook
Protest tegen racisme: profclubs leggen voetbalduels dit weekend stil