Hoge werkdruk

Grapperhaus: 'Politie moet zelf pijnlijke keuzes maken' bij onderbezetting

21 november 2019 14:53 Aangepast: 21 november 2019 15:21
Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

De politie moet zelf pijnlijke en moeilijke keuzes maken om te voorkomen dat ze bezwijken onder al haar taken. Dat is de reactie van minister Grapperhaus op de aankondiging van de Amsterdamse politie om een team tegen georganiseerde drugsmisdaad op te heffen.

"Soms zijn dat keuzes die echt even zwaar vallen, waarvan je echt zegt: is dit nu wat we willen", aldus Grapperhaus. De minister van Justitie en Veiligheid vraagt om extra aandacht tegen georganiseerde drugsmisdaad sinds de moord op strafpleiter Derk Wiersum. Door onderbezetting bij de politie dreigt het tegenovergestelde te gebeuren.

'Te veel op ons af'

De politiebonden ACP, NPB, VMHP en ANPV luidden de noodklok omdat de veiligheid van burgers door de hoge werkdruk niet meer kan worden gegarandeerd. "De politiek moet prioriteiten kiezen voor de politie", vindt voorzitter Gerrit van de Kamp van ACP. "Zoals het nu gaat kan het niet langer. Er komt te veel op ons af. De Formule 1, 75 jaar bevrijding, Koningsdag, het songfestival, drie grote voetbalwedstrijden, en zo kan ik nog wel even doorgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Woede bij Amsterdamse politie om opheffen rechercheteam'

Volgens Grapperhaus ontbreekt het niet aan geld, maar aan nieuwe aspirant-agenten. Hij zegt dat het nu eenmaal tijd vergt om die te vinden. "We moeten hier doorheen. Wat nu de kwestie is: hoe krijgen we zo snel mogelijk zo goed mogelijke mensen."

Het is aan de politie om te kiezen waar zij haar tijd en energie aan besteedt, onderstreept de minister. "Die keuzes moet je echt aan de lokale politiechefs laten, in goed overleg met justitie en de burgemeester. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes sluit zich aan bij de politiebonden. "Als er niet structureel meer geld komt voor de politie, moeten we kijken wat we nog wel en niet kunnen doen in de stad", zegt hij. "Je hoeft alleen maar te kijken naar de inzet vorige week bij de intocht van Sinterklaas." 

Daarbij was veel politie op de been, net als bij de demonstraties van boeren en de bouwsector op het Malieveld. "Ik snap het signaal vanuit de bonden heel goed dat er keuzes gemaakt moeten worden."

De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de justitiebegroting, waar de politie onder valt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiebonden klagen over werkdruk, willen minder evenementen beveiligen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore