Epstein-affaire

Prins Andrew: de 'playboyprins' die te ver ging

21 november 2019 18:30
De beruchte foto met prins Andrew en Virginia Roberts, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Epstein.

Party Prince, Randy Andy, Pariah Prince. De Britse prins Andrew komt geen bijnamen tekort. Spraakmakende verhalen over de prins doen al jaren de ronde, maar na het desastreuze interview met de BBC afgelopen week bleek zijn beschadigde imago niet meer te redden. Een profiel.

Prins Andrew werd geboren in 1960 en is het derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Andrew, volgens geruchten het lievelingetje van de koningin, ging niet zoals zijn andere broers naar de universiteit. In plaats daarvan koos hij voor het leger en werd helikopterpiloot. Hij werd populair bij het Britse volk nadat hij had meegevochten in de Falklandoorlog. 

Koninklijke familie met baby prins Andrew Koninklijke familie met baby prins Andrew

Andrew kreeg niet dezelfde verantwoordelijkheden als zijn oudere broer, de troonopvolger prins Charles. Hij had meer vrijheden en kon een jetsetleven leiden. En dat deed hij dan ook. In de jaren 80 werd de jonge prins bij evenementen vaak gespot met fotomodellen en actrices aan de arm. Zijn kortstondige relatie met Amerikaanse actrice Koo Stark maakte de tongen los. De actrice had rollen in pikante films. Na een jaar liep die relatie op de klippen.

Tv-huwelijk

In 1986 trouwde hij met de Britse Sarah Ferguson. Hun tv-huwelijk trok miljoenen kijkers. Andrew kreeg vanaf dat moment de titel de hertog van York. Sarah en Andrew kregen twee dochters, prinses Beatrice en prinses Eugenie. Het huwelijk eindigde in een scheiding. Toch bleef het koppel, ondanks verschillende schandalen, met elkaar bevriend.

Prins Andrew met zijn vrouw Sarah Ferguson Prins Andrew met zijn vrouw Sarah Ferguson

Prins Andrew was zijn wilde haren toen nog niet verloren. Hij bleef een veelgeziene gast op feestjes van beroemdheden en haalde de krantenkoppen als actieve vrijgezel. Hij reisde de hele wereld over, wat hem een nieuwe bijnaam opleverde: Airmiles Andy. Ook kreeg hij kritiek vanwege zijn contacten met omstreden figuren, zoals de zoon van Libische leider Moammar Khadaffi.

Einde carrière

Nadat Andrew in 2001 zijn militaire loopbaan vaarwel zei, ging hij werken voor The Firm, zoals het koningshuis ook wel wordt genoemd. Hij werd de speciale vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk voor internationale handel en investeringen. Maar aan die carrière kwam abrupt een einde nadat hij in 2010 met Epstein werd gefotografeerd. Sinds de jaren 90 waren de twee bevriend. In 2010 had Epstein er dertien maanden cel op zitten, omdat hij betaalde voor seks met een minderjarige.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse prins Andrew legt taken neer na interview over band met Epstein

De prins kreeg het nog moeilijker toen de Amerikaanse Virginia Roberts Giuffre hem beschuldigde van seksueel misbruik. Ze beweerde dat ze op 17-jarige leeftijd seksslavin is geweest voor Jeffrey Epstein en ook naar bed moest met de prins. De prins ontkent dit ten stelligste. Jeffrey Epstein werd verdacht van mensenhandel, uitbuiting en het prostitueren van minderjarigen, maar werd afgelopen augustus dood in zijn cel gevonden. 

Prins wordt paria

In een poging om zijn reputatieschade te herstellen gaf Andrew afgelopen week een interview aan de BBC over zijn vriendschap met Epstein. Maar dat ging helemaal mis. Volgens de Britten is hij ongeloofwaardig en arrogant. Na een gesprek met koningin Elizabeth en zijn broer prins Charles zat er niks anders op dan zijn publieke taken voor onbepaalde tijd neerleggen. Hij wordt in de pers niet langer als de 'Party Prince' omschreven, maar als de 'paria', verstoten van zijn plek.

'Enorm uitzonderlijk dat prins koninklijke taken neerlegt'

Groot-Brittannië-correspondent Anne Saenen: "Dat prins Andrew tijdelijk zijn koninklijke taken neerlegt, is enorm uitzonderlijk. Dat besluit is niet op zijn initiatief genomen, maar dat is gebeurd onder druk van zijn moeder, koningin Elizabeth, en zijn broer,  prins Charles. De laatste keer dat een lid zich terugtrok uit het koningshuis, was in 1936. Edward VIII moest toen aftreden omdat hij zijn huwelijk met een Amerikaanse socialite. Zij was gescheiden. Dat kon niet, en dus trad hij af."

Het besluit om de koninklijke taken neer te leggen, volgt vier dagen na dramatisch verlopen interview van prins Andrew met de BBC over zijn band met Jeffrey Epstein, afgelopen weekend. Saenen: "Het was de bedoeling dat prins Andrew de schade zou herstellen, maar het interview verliep desastreus. Het koningshuis had gehoopt dat de storm wel zou overwaaien, maar het ging de afgelopen dagen van kwaad tot erger. Niemand gelooft de prins meer en het vertrouwen in hem is totaal verdwenen. Bovendien werkt hij in naam van de koningin, dus de beschuldigingen kleven enorm aan het koninklijk huis. Het gaat ook nog eens om een misbruikschandaal, enorm gevoelig."

Of het besluit tijdelijk is? "Dat moeten we nog zien. In de verklaring van het koninklijk huis staat overigens dat de prins bereid is mee te werken aan politie- en justitieonderzoeken. Of dat ook echt gaat gebeuren, moeten we afwachten. Overigens toonde hij in de verklaring wel berouw over zijn vriendschap met Epstein. In het tv-interview deed hij dat niet."

Interview Prins Andrew veroorzaakt ophef

Een interview over zijn banden met Jeffrey Epstein doet de Britse prins Andrew de das om.
Miniatuurvoorbeeld
Prins in het nauw

'Seksslavin' van Epstein roept Britse prins Andrew op uit te komen over misbruikschandaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore