Ga naar de inhoud
Grof geweld

School Gorinchem na reeks mishandelingen: ouders, blijf waakzaam

Een video van de mishandeling circuleerde op internet

De politie is een onderzoek begonnen naar een mogelijke reeks van mishandelingen door jongeren in Gorinchem. Vijf slachtoffers van rond de 14 jaar hebben aangifte gedaan. De politie zegt een deel van de daders geïdentificeerd te hebben, maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het lokale schoolbestuur roept ouders op om 'waakzaam te zijn'.

Een weerloos slachtoffer is al tegen de grond gewerkt, maar het weerhoudt een groep jongens er niet van om het slachtoffer met vuistslagen en trappen verder toe te takelen. Het is te zien op videobeelden die circuleren op internet. "Misselijkmakend', zegt Bert-Jan Kollmer van scholengemeenschap OVO in Gorinchem. Zijn collega's hebben een van de leerlingen als dader herkend. 

Mogelijke reeks

Hoeveel mishandelingen deze maand hebben plaatsgevonden is niet bekend, maar volgens Kollmer lijkt er sprake van een reeks. "Wij zijn in ieder geval bekend met twee mishandelingen, maar nu we dieper aan het graven zijn, komen er weer nieuwe bij. Ik heb dit nog nooit meegemaakt." 

Kamer spreekt over 'weerzinwekkende mishandelingen'

01:18
Partijen in de Tweede Kamer zijn geschrokken van de 'afschuwelijke beelden' van jongeren die in Gorinchem andere jongeren zwaar mishandelen.

Wat de achtergrond is van de mishandelingen is nog onduidelijk. "Of het willekeur is, weten we nog niet. Het is bij onze scholen het gesprek van de dag. Je bent al snel de zwakste schakel als je tegenover vijf jongens komt te staan. Het zal verdorie maar jouw zoon zijn die tot bloedens toe wordt geschopt!", veroordeelt Kollmer de mishandelingen. 

Waarschuwing aan ouders

Hoewel de twee bekende mishandelingen plaatsvonden buiten school, heeft scholengemeenschap OVO ouders per brief opgedragen om waakzaam te zijn. "Als ik een ouder van een leerling was, zou ik mijn kinderen opdragen om de komende dagen even niet naar het park te gaan. Of niet alleen de straat op", zegt bestuurder Bert-Jan Kollmer. 

Burgemeester Reinie Melissant wil niet reageren op vragen en verwijst naar een statement.