Hoog ziekteverzuim

Politiebonden klagen over werkdruk, willen minder evenementen beveiligen

21 november 2019 11:28 Aangepast: 21 november 2019 11:31
Agenten op een evenement. Beeld © ANP

De politiebonden dreigen met acties als het kabinet niet snel maatregelen neemt om de werkdruk van agenten te verlichten. Lange en onregelmatige diensten zorgen voor een hoog ziekteverzuim. Het zorgt ook voor de privélevens van agenten die onder druk staan. De bonden stellen maatregelen voor, zoals minder evenementen gaan beveiligen.

Dat hebben de bonden vandaag bekendgemaakt.

Formule 1

Volgens voorzitter van vakbond ACP Gerrit van de Kamp loopt de werkdruk het komende jaar enorm op onder meer vanwege het grote aantal evenementen. "De Formule 1, 75 jaar bevrijding, Koningsdag, het songfestival, drie grote voetbalwedstrijden, en zo kan ik nog wel even doorgaan", zegt Van de Kamp. Ook de beveiliging van advocaten na de moord op advocaat Derk Wiersum verhoogt de werkdruk van agenten.

"De politiek moet prioriteiten kiezen voor de politie. Zoals het nu gaat kan het niet langer. Er komt te veel op ons af."

De bonden eisen vóór 1 januari maatregelen van het kabinet. De verschillende bonden laten weten zich 'niet langer onder druk laten zetten met hun loyaliteit naar de burger'. "Dat dit de politie jarenlang overeind heeft gehouden, is al vele malen aangetoond. Maar het besef is er niet bij politici en bestuur. Of - nog erger- het wordt opzettelijk genegeerd. Harde politieke keuzes kunnen niet langer uitblijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkdruk politie blijft te hoog: 'De rek is eruit, mensen zijn op'

Schrijnend

De Tweede Kamer buigt zich vandaag over de justitiebegroting, waar de politie onder valt. Onder meer de PvdA heeft nadrukkelijk gevraagd om meer geld voor de politie. "Dit kan niet tot het voorjaar wachten", zei Attje Kuiken na afloop van de persconferentie. "Het is schrijnend om te zien dat agenten uitvallen vanwege de werkdruk. Daar kan ik me echt boos om maken."

Eerder donderdag bleek al dat de politie Amsterdam de komende weken "pijnlijke keuzes" moet gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps te lijf te gaan. Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Woede bij Amsterdamse politie om opheffen rechercheteam'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore