Stichting M-side

Harde kern FC Den Bosch distantieert zich van racisme: 'Voor ons is iedereen gelijk'

21 november 2019 12:02 Aangepast: 21 november 2019 12:09
Supporters van FC Den Bosch Beeld © Facebook stichting M-side

Op Facebook heeft de supportersgroep Stichting M-side afstand genomen van de racistische uitlatingen aan het adres van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira. "Afgelopen zondag is er iets gebeurd waar wij als M-side totaal niet trots op zijn en waar wij ons ook van distantiëren."

"Enkele individuelen hebben zich vanaf onze tribune helaas racistisch uitgelaten over Moreira, waar ook wij onze excuses voor moeten aanbieden", schrijft de supportersgroep op Facebook. "Voor ons als FC Den-Bosch supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle want dit kan en mag nooit meer gebeuren. Laten we met zijn allen aan dit maatschappelijke probleem werken, aangezien dit iets is wat wekelijks op vele voetbalvelden door heel Nederland gebeurt."

Mendes Moreira uitgescholden

Mendes Moreira werd zondagmiddag massaal uitgescholden door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. 

Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

De scheidsrechter legde de wedstrijd een tijd stil vanwege de racistische spreekkoren.

Verder schreven de supporters: "Wij keuren alle vormen van racisme af. Iets wat ook te zien is door de vele verschillende nationaliteiten op de M-side. De tribune waar de fanatieke maar ook doorsnee afspiegeling van onze mooie Bossche stad staat. De stad waar vele culturen zij aan zij leven. Iets waar wij als Brabantse Bourgondiërs trots op zijn!"

Geen Hitlergroet 

Eerder vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een supporter die een Hitlergroep leek te maken niet wordt vervolgd. "Wij hebben dit incident onderzocht", zegt de betrokken officier van justitie. "Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: Den Bosch-supporter maakte wegwerpgebaar, bracht geen Hitlergroet

Rectificatie

De supportersgroep schrijft op Facebook dat de betreffende supporter erg veel last had van deze verdenking. "Een jonge gast staat met zijn handen over elkaar en maakt een wegwerpgebaar richting het veld (dit is inmiddels bevestigd door het Openbaar Ministerie). Om vervolgens in een verkeerd daglicht te worden geplaatst door een bewegend beeld stil te zetten, op een voor hem desastreus moment."

"Door deze foto wordt hij door een kudde mensen (o.a. politici en BN'ers) publiekelijk vervolgd, met de dood bedreigd en durft hij niet meer veilig over straat! Is dat dan Nederland, is dat onze standaard? Normaliter zou een rectificatie hiervan niet meer dan normaal zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore