Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Medische drones

Ziekenhuis Rotterdam test vervoer van bloed en medicijnen met drone

21 november 2019 11:52 Aangepast: 21 november 2019 12:31
Beeld © Medicaldrone.nl

Drones die medicijnen en bloed rechtstreeks van het lab naar het ziekenhuis, en van het ziekenhuis bij de patiënt thuis brengen. De vliegtuigjes vermijden files en verkeerslichten en zijn dus een stuk sneller dan vervoer over de grond. Toch moet er nog veel gebeuren willen medische drones hun intrede in Nederland maken.

Vandaag worden de eerste plannen gepresenteerd om het vervoer van medische hulpmiddelen met onbemande vliegtuigjes in Nederland te regelen. "Het doel is om te kijken of we geneesmiddelen sneller bij mensen kunnen krijgen", zegt woordvoerder David Drexhage van het Erasmus MC in Rotterdam. "En of dat veilig kan." Vandaag start een proefperiode die naar verwachting drie jaar duurt.

Beelden van de medische drone:

Spoedbloed

Bloedbank Sanquin vervoert regelmatig spoedbestellingen bloed naar ziekenhuizen, ongeveer 100 ritten per maand. Om die ritten te optimaliseren is de bloedbank zeer geïnteresseerd in de medische drones. "Bij spoedgevallen hebben we vanuit onze locaties een maximale aanrijtijd van een uur", vertelt woordvoerder Merlijn van Hasselt. "Dat geeft stress op de weg en doet iets met de medeweggebruikers. We kijken of we dat met drones kunnen veranderen."

Op dit moment durft Sanquin nog niet te zeggen of de spoedbestellingen met drones sneller gaan dan met de auto. "Logischerwijs zou je denken dat een drone opstijgt en in een rechte lijn naar de plaats van bestemming gaat." Tests moeten uitwijzen of dat inderdaad zo is. Kort na de presentatie van de plannen bij het Erasmus MC zullen de eerste tests met medische drones plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schotse politie gebruikt drones met gezichtsherkenning

Het project is weliswaar de eerste toepassing van drones in de medische wereld, maar niet de eerste in de algemene hulpverlening. In mei rondde onderzoeker Abeje Mersha aan de Saxion Hogeschool namelijk een project af waarbij werd gekeken naar hoe drones kunnen helpen in noodsituaties zoals overvallen en brand.

Belangrijke minuten

"Drones kunnen helpen om effectiever te reageren: moet er politie of brandweer naar locatie?", gaat Mersha in op het geslaagde project. "De eerste twee minuten van een brand of overval zijn bijzonder belangrijk. Hoe groot is de situatie, welke mensen sturen, welk materieel? Drones kunnen sneller ter plaatse zijn dan mensen."

Het project van Mersha heeft de toegevoegde waarde van drones in noodsituaties inmiddels bewezen, en gaat nu over op het ontwikkelen van de vliegtuigjes. "Wij verwachten binnen drie tot vijf jaar met resultaat te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google-zusterbedrijf gestart met dronebezorgingen in VS

Hoogleraar robotica Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente is enthousiast over de plannen met de medische drones. "Technisch gezien is het niet moeilijk dergelijk vervoer met drones te realiseren." Hij benadrukt wel dat er op het gebied van wetgeving een hoop moet veranderen om de drones rechtmatig én veilig te kunnen laten vliegen.

Vliegverkeer

De onbemande vliegtuigjes kunnen bijvoorbeeld in de weg van het overige vliegverkeer komen. "Drones kunnen niet zomaar overal van A naar B", vervolgt Stramigioli. "Wetgeving met betrekking tot het luchtruim houdt veel tegen om te voorkomen dat het vliegverkeer last van ze heeft."

Bovendien kleven er ook nog veiligheidsrisico's aan de drones. "Als vogels in aanraking komen met een drone, valt het vliegtuig naar beneden. Dat is gevaarlijk." Stramigioli noemt een voorbeeld uit de Verenigde Staten hoe dat risico ingeperkt kan worden. "Daar zijn ze bezig met robotvogels rond vliegvelden om echte vogels weg te jagen. Maar voordat zo'n programma in Nederland mag draaien zijn we jaren verder."

Het nieuwste wapen in de strijd tegen malaria

Een drone gebruiken om mensenlevens te redden tegen malaria in Tanzania. Het klinkt gek, maar met deze Nederlandse technologie zou het moeten kunnen. ''Misschien kunnen we bijdragen aan het uitroeien van malaria in een land.''
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Medicijndrone' Schiermonnikoog in Waddenzee gecrasht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van