Ga naar de inhoud
Seksueel geweld

Op je 13de seksueel geïntimideerd op straat: 'Het blijft in je hoofd zitten'

Ambrien (17) kwam in actie tegen straatintimidatie. Beeld © Eigen foto

Naar schatting 50 procent van de meisjes en 20 procent van de jongens heeft al eens te maken gehad met seksueel geweld, zoals verbale intimidatie. Zo ook Ambrien Moeniralam (17), die op haar 13de voor het eerst op straat werd lastiggevallen. "Het is zo kleinerend."

Volgens Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar schiet de Nederlandse overheid tekort in de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen. Dat staat in een rapport dat vandaag is verschenen.

De Amsterdamse Ambrien kreeg er vier jaar geleden voor het eerst mee te maken, toen ze met vriendinnen door de stad liep. "Eerst had ik het niet eens door", vertelt ze. "Iemand zei: 'schatje, kom eens hier'. Ik was er helemaal van in de war. Het was een veel oudere meneer. Waarom zou hij dat tegen mij zeggen?"

'Geilertje'

Haar zus legde haar later uit dat ze 'gecatcalled' was: op straat nagesist, nagefloten of nageroepen met seksueel getinte opmerkingen. In de jaren daarna volgden er meer van dat soort situaties, de één nog explicieter en kleinerender dan de ander. "Bouwvakkers die 'kijk dat meisje' tegen hun collega's zeggen, mensen die 'hee schatje', 'laat eens je kutje zien', 'jij mag echt onder mij liggen', en 'geilertje' naar me roepen." En zo kan ze nog wel even doorgaan. 

Rapport:
Lees ook:
Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort

Op haar vijftiende startte ze het Instagram-account 'Cat Calls of Amsterdam', waarop ze de ervaringen van andere op straat geïntimideerde meisjes, jongens, mannen en vrouwen deelt. Al snel stromen de DM's binnen met talloze voorbeelden van straatintimidatie. Van jonge meisjes en vrouwen krijgt ze de meeste verhalen binnen, vertelt ze.

12 jaar

"Ik schrik echt van de dingen die gezegd worden. Een derde van de opmerkingen komt van van die 'kutjochies', om het zo te zeggen, die even willen irriteren, maar de rest komt van volwassen mannen. Een meisje van 12 stuurde dat iemand op straat 'wat heb je lekkere tieten' naar haar riep. Daar ben je zo van in shock." 

Alle berichten die op Instagram binnen komen, wil ze zelf beantwoorden. Ze ziet het als een veilige ruimte waar mensen hun ervaringen kunnen delen en ze af en toe advies kan geven.  

Aanranding

Soms adviseert ze om met iemand te praten. "Zo had iemand een berichtje gestuurd dat ze een paar jaar geleden op straat was aangerand door iemand die naast haar was gaan lopen. Diegene deed zijn hand onder haar t-shirt en kneep in haar borst, waarna zij verstijfde en niet wist wat ze moest doen. Ze had het nooit aan iemand verteld."

"Dat is een hele heftige ervaring die nog veel verder gaat dan catcalling. Dat doet echt wat met je. Ik ben zelf ook aangerand en dat blijft in je hoofd zitten."

'Lekkere
Lees ook:
'Lekkere tieten': Ambrien (16) is de opmerkingen helemaal zat

Ambrien heeft ongeveer driehonderd berichten over catcalls gekregen, waarvan er vijf van jongens waren. "Maar ik denk dat het bij veel meer jongens gebeurt." Zo krijgt ze wel eens berichten van jongens die haar zeggen dat zij ook seksueel geïntimideerd zijn op straat. "Maar die willen er dan niet over praten. Ik denk dat dat komt omdat erover praten niet als 'mannelijk' wordt gezien."

'Steeds onveiliger'

Door die straatintimidatie en aanranding is ze zich op straat anders gaan gedragen. "Als ik strakkere kleding aantrek, dan weet ik: ik ga wat horen. Als ik 's avonds thuiskom van oppassen of uit eten gaan, ben ik meer op m'n hoede. En ik heb m'n telefoon altijd in m'n hand. Als ik vijf keer op de aan/uit-knop druk, wordt de politie gebeld."

Oordopjes doet ze dan ook niet in. "Zodat ik alles om me heen kan horen. Alle meisjes en LHBTI'ers die ik ken, doen zulke dingen. Het is erg dat het zo heftig is. En ik dacht dat het makkelijker zou worden als ik ouder zou zijn, maar ik voel me steeds onveiliger."