Racisme tijdens wedstrijd

OM: Den Bosch-supporter maakte wegwerpgebaar, bracht geen Hitlergroet

21 november 2019 09:55 Aangepast: 21 november 2019 12:06
Beeld © Fox Sports

De man die zondag op de tribunes van FC Den Bosch tijdens een racisme-incident de Hitlergroet leek te brengen, wordt daarvoor niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

"Wij hebben dit incident onderzocht", zegt de betrokken officier van justitie. "Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging."

Met klem ontkend

Het Openbaar Ministerie heeft de man ook gesproken. Die ontkende volgens de officier van justitie 'met klem' dat het om de Hitlergroet ging. Hij wordt dan ook niet vervolgd voor racisme.

De beelden van de reactie van de Bossche supporter gingen al gauw rond op social media en leidden tot veel verontwaardiging.

Onderzoek naar spreekkoren

Het OM en de politie zijn nog bezig met het onderzoek naar de racistische uitingen, oerwoudgeluiden en zwartepietliedjes die vanaf de tribune van de club klonken richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. “Voor zover wij nu kunnen beoordelen is er sprake van strafbare uitingen", zegt de officier van justitie.

Ook wordt nog onderzocht of de trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, bedreigd is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het antwoord op racisme? 'Je moet ze een stomp geven'

Mendes Moreira uitgescholden

Mendes Moreira werd zondagmiddag massaal uitgescholden door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. 

Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

De scheidsrechter legde de wedstrijd een tijd stil vanwege de racistische spreekkoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

FC Den Bosch heeft spijt van reactie na racisme: 'Het was een blunder'

Excuses voor blunder

FC Den Bosch bagatelliseerde de pijnlijke racistische leuzen aanvankelijk, maar ging een dag erna door het stof. "De reactie was een blunder. We hebben de plank volledig misgeslagen." De club biedt zijn excuses aan 'en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira'.

"We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken, die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen", schrijft de club in een statement. "Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme op amateurvelden: 'Van het veld stappen wordt bestraft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore