Vegamonitor

'Elke dag vlees eten niet van deze tijd', maar het laten staan, ho maar

21 november 2019 09:04 Aangepast: 21 november 2019 10:32

Zes op de tien Nederlanders denken dat het eten van vlees impact heeft op het klimaat. Zij vermoeden ook dat minder vlees eten de norm zal worden. Maar voorlopig neemt het aantal vleeseters nog niet af.

Bijna zes op de tien Nederlanders beschouwen zichzelf als vleeseter, blijkt uit de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu onder 1000 mensen.

Jaarlijks 40 kg vlees per persoon

Bijna de helft is het eens met de stelling dat 'elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is'. Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Maar ondanks deze inzichten is de vleesconsumptie nog steeds op ongeveer hetzelfde niveau als in 2005, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Zo eet de gemiddelde Nederlander nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Stoppen met vlees eten: waarom is het zo moeilijk?

Hoop op kentering

Natuur&Milieu ziet ook geen afname, maar vindt dat de peiling 'goede hoop geeft op een kentering'. De organisatie vindt zelf dat minder vlees eten positief is, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. 

Zo stoten koeien het broeikasgas methaan uit en wordt voor de productie van veevoer soja verbouwd, waarvoor veel land nodig is. Om een kilo vlees te produceren is zo'n 5 kilo plantaardig voer nodig, meldt een andere organisatie, Milieu Centraal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mee met de hype: vleesbedrijven gaan op de vegetarische toer

Andere cijfers:

  • Van de ruim 1000 mensen die zijn ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. 
  • Zo'n 2 procent van de ondervraagden is vegetariër, een even grote groep noemt zichzelf pescotariër (geen vlees, wel vis) en minder dan 1 procent is veganist. 
  • Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees bij hun belangrijkste maaltijd, een dag vis en een keer vegetarisch. 
  • Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiezen, vindt het aanbod in de horeca te karig.
  • Hoewel de meerderheid inziet dat vlees schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, vindt slechts een op de drie ondervraagden dat die schade in de prijs moet worden verwerkt. 
  • Drie op de tien vinden dat vlees nu al te duur is in Nederland, 21 procent vindt de prijs juist te laag. 
  • Mannen blijven grotere vleeseters dan vrouwen.

Steeds meer nepvlees op de grill bij Amerikaanse fastfoodketens

Rundergehakt op een broodje, met sla, tomaat, misschien wat kaas. Amerikaanser dan de hamburger wordt het haast niet. Maar zelfs in de VS is de vegaburger bezig met een opmars.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van