Gitarist vertelt

Dit verdrietige verhaal zit achter de nieuwe hit van Kensington

21 november 2019 17:27 Aangepast: 21 november 2019 18:11
Casper Starreveld schreef een liedje over een jongen die verdronk. Beeld © ANP

Kensingtons nieuwe hit 'Uncharted' stroomt langzaam maar zeker de hitlijsten binnen. Het gaat over een vriend van de gitarist, die zijn broertje op een 'heel noodlottige manier' verloor. "Ik heb nog nooit zo veel verdriet gezien als die dag."

Soms zijn er van die momenten in je leven waarop je niet weet wat je moet doen. Hoe te handelen. Omdat je het nog nooit hebt meegemaakt. 

Dat moment had Casper Starreveld (32), de gitarist van Kensington, vorig jaar. Het was een zaterdag, en Casper las op Facebook dat het 26-jarige broertje van één van zijn beste vrienden niet thuis was gekomen na een borrel met collega's in Amsterdam. "Ergens wist ik: dit is goed mis."

Vrezen voor het ergste

"We zijn gaan zoeken", vertelt Casper over die dag. "Zijn mogelijke routes zijn in kaart gebracht en we zijn met de hele vriendengroep op pad gegaan. Het was niets voor hem om weg te blijven, er waren mensen met wie hij de volgende dag had afgesproken, maar hij was niet komen opdagen."

Iedereen speurde straten af, steegjes, liep kroegen binnen. "Dat is een heel surrealistische situatie. Ineens ben je aan het zoeken naar iemand die vermist is en die je kent. En het was ook gek om te voelen dat je vreest voor het ergste, maar tegelijkertijd heel veel hoop hebt op een goede afloop."

Kensington heeft net een nieuw album uitgebracht. Kensington heeft net een nieuw album uitgebracht.

In stilte wachten op nieuws

Die goede afloop kwam niet. Op een gegeven moment kwam het bericht dat zijn fiets was gevonden, die lag half op een boot in de Amsterdamse gracht. Maar de jongen zelf was nog niet gevonden.

"Ik weet nog dat we toen met een hele grote groep waren, vijftig of zestig man. Allemaal vrienden, en vrienden van vrienden. We zijn naar de conferentieruimte van een hotel aan het Rembrandtplein gegaan en hebben daar een beetje in stilte zitten wachten tot er nieuws kwam."

Video: Hier is de nieuwe clip van Uncharted te bekijken

"Het nummer is heel universeel", zegt Casper Starreveld erover.

In de gracht gevallen

Af en toe werden er nog best-case-scenario's door de ruimte geslingerd. Misschien is hij wel naar een ander feestje gegaan nog, naderhand. Misschien was zijn fiets wel gejat. Misschien wás het zijn fiets wel niet.

Misschien misschien misschien. 

Een paar uur later werd bekend dat de brandweer het lichaam van de jongen uit het water had gehaald. Hij was met zijn fiets in de gracht gevallen. "Ik heb nog nooit zo veel jonge mensen tegelijk zo verdrietig gezien. Mensen vlogen elkaar in de armen, huilden, zwegen, staarden voor zich uit, werden boos. Ik heb weer een flashback nu ik het vertel."

"Je weet gewoon niet wat je moet doen op zo'n moment. Normaal ben je geneigd om dingen op te lossen, om te zeggen: 'Het komt wel goed.' Hier zijn geen verzachtende woorden voor. Iedereen heeft vrienden en broertjes en zusjes die naar huis fietsen en gewoon weer thuis komen. En hij kwam niet thuis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kensington is terug met nieuwe muziek

Geen handleiding

Over dat moment van machteloosheid gaat Uncharted. Het woord betekent letterlijk 'niet in kaart gebracht': Casper voelde dat voor zo'n moment geen handleiding is. "Ik denk dat het het meest emotionele en trieste moment uit mijn leven is en echt met mijn handen in het haar zat. En dat had eigenlijk iedereen."

Hij verwijst naar de eerste zin van het nummer: No one knows just what to say, niemand weet wat te zeggen.

Casper Starreveld: "Uncharted gaat over het verdrietigste moment uit mijn leven." Casper Starreveld: "Uncharted gaat over het verdrietigste moment uit mijn leven."

Overleg met familie

Vier dagen na het nieuws ontstond het nummer. Op een regenachtige donderdag op de bank, op een akoestische gitaar. "Ik dacht niet: hier ga ik eens een mooi nummer van maken. Maar muziek is een kanaal om mijzelf te uiten."

Casper liet het nummer aan zijn bandleden horen. Kensington ging ermee aan de slag. Wel is er overleg geweest met de familie van de jongen. Als zij het niet wilden, dan was dit nummer gewoon een nummer gebleven dat Casper op de bank had gespeeld. "Het is niet míjn verhaal, ik wilde hier integer en discreet mee omgaan."

Voor iedereen die iemand is verloren

Maar nu is-ie er, en overal op de Nederlandse radio te horen. "Het gaat niet alleen over deze gebeurtenis, maar het heeft ook iets universeels voor mensen die iemand zijn verloren." Hij liet het wel zijn vriend eerst horen. "Hij zat in de studio op de bank en moest heel hard huilen, maar vond het vooral een prachtig lied."

Of het troost biedt, zo'n nummer, weet Casper niet. "Daar is het verdriet misschien te rauw en pijnlijk voor. Maar toen het nummer uit was, hebben alle naasten van deze jongen mij een berichtje gestuurd dat ze het zo mooi vonden. Dat was voor mij het allerbelangrijkste. Eigenlijk maakt het niet meer zo veel uit wat de rest van de wereld van dit liedje vindt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore