Meer blauw op straat

'Woede bij Amsterdamse politie om opheffen rechercheteam'

21 november 2019 04:27 Aangepast: 21 november 2019 07:59
Politie doet onderzoek op de plek waar advocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten.

Een rechercheteam van de Amsterdamse politie dat gespecialiseerd is in het bestrijden van georganiseerde misdaad, wordt eind december opgeheven.

Bronnen melden aan RTL Nieuws dat het besluit is genomen door de korpsleiding om meer blauw op straat te houden. Toch is er veel onbegrip. De dertig agenten uit het zogeheten Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infrastructuur zijn woedend, meldt het AD.

Het is de bedoeling dat de agenten uit het team verhuizen naar de recherchetak van zogenoemde basisteams in de stad, zodat mensen die daar werken op hun beurt de straat op kunnen. Ook zou het plan helpen om 112-oproepen goed te kunnen blijven afhandelen.  

'Criminelen ontspringen de dans'

"Op dit moment is er heel veel te doen over ondermijning, drugsproblemen en liquidaties in de stad", zegt een betrokken politieman in de krant over het besluit. "En juist dan moeten we stoppen. Het onbegrip hierover is ontzettend groot. Een paar grote en beloftevolle onderzoeken moeten we noodgedwongen stopzetten. Daardoor gaat een aantal criminelen de dans ontspringen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neef Ridouan Taghi opgepakt voor betrokkenheid moord advocaat Derk Wiersum

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt dat er wordt gesproken over het opheffen van het specialistenteam en noemt dat een 'pijnlijke keuze'. Wel zou het slechts gaan om een tijdelijke maatregel. "Het water staat ons tot boven de lippen", aldus de woordvoerder. 

Personeelstekorten

Bij de politie kampt men met grote personeelstekorten. De druk nam eerder dit jaar verder toe na de moord op advocaat Derk Wiersum. Het beveiligen van officieren, rechters en advocaten in navolging daarvan kostte veel mankracht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Inlichtingenwerk politie in gevaar door interne crisis'

"Dit is heel onwenselijk", zegt Jan Struijs van politievakbond NPB over het plan van de Amsterdamse politie. "Dit rechercheteam is cruciaal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Deze politiemensen zijn terecht boos."

Vandaag presenteren politievakbonden een onderzoek naar werkdruk bij de politie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore