Bijna een kwart

Opnieuw minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen

21 november 2019 00:38
Een bouwvakker aan het werk.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden door gemeenten ongeveer 13.100 vergunningen afgegeven, een daling van 24 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bouw heeft te maken met grote problemen door milieuregelgeving rondom stikstof en PFAS. Dat zorgt ervoor dat aanmerkelijk minder vergunningen kunnen worden afgegeven. Het CBS gaat zelf overigens niet in op de oorzaken van de daling.

Verleende vergunningen 

Het aantal verleende vergunningen geeft een beeld van hoeveel woningen er in de nabije toekomst gebouwd zullen worden. Na het verlenen van een vergunning duurt het doorgaans zo'n twee jaar voor een nieuwbouwwoning opgeleverd kan worden. Het CBS heeft geen zicht op het omvormen van kantoren en andere gebouwen tot woning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna kwart meer bouwbedrijven failliet in afgelopen maanden

De omzet in de bouw als geheel, dus niet alleen voor woningen, steeg in het derde kwartaal overigens met 8,8 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door sterke stijgingen in de zogeheten burgerlijke en utiliteitsbouw en door plussen bij gespecialiseerde bouwbedrijven.

Het aantal faillissementen steeg op jaarbasis volgens het CBS voor het vijfde kwartaal op rij, en kwam uit op 129. Een jaar eerder waren dat er in het derde kwartaal nog 115.

Crisis in de bouw: nauwelijks werk, personeel op straat

Het is crisis in de bouw. Door strenge milieuregels rondom stikstof en PFAS liggen duizenden projecten stil. Dat merkt ook ondernemer Arie Plomp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore