'Te grote koffer'

Spaanse rechter: toeslag handbagage Ryanair is 'misbruik'

20 november 2019 22:02 Aangepast: 20 november 2019 22:06
Archieffoto Beeld © Getty Images

Luchtvaartmaatschappij Ryanair veroorzaakte vorig jaar opnieuw ophef door de maximummaat van de handbagage drastisch te verkleinen, waardoor praktisch iedereen met een rolkoffertje moet gaan bijbetalen. Maar een vrouw uit Spanje was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Vandaag kreeg ze gelijk.

Ryanair moet de toeslag die de vrouw betaalde voor haar koffertje, zo'n 20 euro, terugbetalen. Een toeslag voor handbagage dat probleemloos in de cabine past, is namelijk misbruik, oordeelde de rechter in Madrid vandaag. Daarnaast zou de regel van Ryanair in strijd zijn met zowel de Spaanse wetgeving als met die in Europa.

Alleen nog een tas mee

Tot vorig jaar mochten rolkoffers met een gewicht tot 10 kilo gratis mee. Maar wil je datzelfde koffertje nu nog meenemen in het vliegtuig, dan moet je bijbetalen. Tenzij je een priority-ticket koopt. Alleen een tas van maximaal 40x20x25 cm mag nog wel gratis mee als handbagage, maar zulke kleine rolkoffertjes bestaan niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Opletten: Ryanair rekent extra voor koffer als handbagage

De kosten die je extra moet betalen, verschillen. De vrouw uit Spanje, die in januari van Madrid naar Brussel vloog, betaalde dus 20 euro om haar koffertje alsnog mee te nemen in het vliegtuig. De rechter zei vandaag dat hij 'de woede en de machteloosheid' van de vrouw begreep toen ze dat geld moest neerleggen.

Mogelijk nog meer claims

De vraag is of de uitspraak van de Spaanse rechter anderen zal aansporen om ook naar de rechter te stappen. Naar verluidt zouden sinds vorig jaar al duizenden passagiers hebben bijbetaald om hun handbagage alsnog mee te kunnen nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Honderden mensen opgelicht met vliegtickets: meer dan 230.000 euro kwijt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore