Burgemeester langer bedreigd

Handgranaat op trap stadhuis Haarlem, politie doet onderzoek

20 november 2019 16:52 Aangepast: 20 november 2019 19:51
Op de trap van het stadhuis is een mogelijk explosief gevonden. Beeld © ANP

Op de trap van het stadhuis in Haarlem is een handgranaat gevonden. Het voorwerp is meegenomen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de politie doet verder onderzoek.

Of het om een echte handgranaat gaat, of dat het een nepexplosief is, kan de politie nog niet zeggen.

'Uitermate kwalijk'

Burgemeester Jos Wienen: "Het neerleggen van een geweldsmiddel waar dan ook en zeker bij het stadhuis, symbool van de lokale democratie en het lokale bestuur, is uitermate kwalijk en ontoelaatbaar."

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al langere tijd beveiligd omdat hij wordt bedreigd. Uit welke hoek die dreiging komt, is nooit bekendgemaakt.

Beveiliging werd afgeschaald

In augustus van dit jaar werd die beveiliging wel afgeschaald. Daardoor kon hij na maanden weer in zijn eigen huis wonen. "En dat betekent dat ik weer vrij door de stad kan lopen en fietsen", zei Wienen toen. 

Of de dreiging van vandaag aan hem gericht is, is niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bedreigde burgemeester Haarlem niet langer streng beveiligd

In februari won Wienen, samen met andere bedreigde burgemeester, de Machiavelliprijs. Een prijs voor een 'opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie'. "De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging", stelde het juryrapport.

Eerder ontruimd

In maart van dit jaar werd de Grote Markt in Haarlem ook al afgezet nadat er een verdacht pakket werd gevonden bij het stadhuis. Dat bleek later een lege koffer te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore