Ga naar de inhoud
'Disproportioneel'

Veroordeelde verkrachter mag niet na 50 jaar worden uitgezet

Archieffoto rechtbank Groningen Beeld © ANP

Een Marokkaanse man die al bijna vijftig jaar in Nederland woont, mag niet worden uitgezet. Ondanks een veroordeling van zware misdrijven, vindt de rechter het disproportioneel om zijn verblijfsvergunning in te trekken.

De man kwam als 4-jarige naar Nederland, en kwam al sinds zijn 12de in aanraking met justitie vanwege onder meer diefstal, inbraken en drugsdelicten.

Nadat hij in 2017 was veroordeeld voor twee verkrachtingen, poging tot doodslag en drie inbraken, besloot de IND zijn verblijfsvergunning in te trekken. Dit betekende dat hij de Europese Unie per direct moest verlaten en een inreisverbod kreeg van tien jaar. 

Spaanse
Lees ook:
Spaanse rechter: geen sprake van verkrachting als meisje bewusteloos is

Op dit moment zit de man nog zijn celstraf uit van zes jaar en vier maanden, maar hij maakte vanuit de cel bezwaar tegen zijn uitzetting. En met succes, want de rechtbank in Groningen besloot vandaag dat het intrekken van zijn verblijfsvergunning 'disproportioneel' is. De rechtbank vond dat er geen 'fair balance' was gevonden tussen het belang van de vreemdeling en het Nederlands algemeen belang.

Ook krijgt de man een schadevergoeding van 500 euro, omdat de 'redelijke termijn' is overschreden waarin deze zaak moest dienen. De uitspraak is twee jaar en drie maanden nadat de man bezwaar maakte tegen het besluit van de IND. Dat is drie maanden te laat.