Ouder en gezonder

We worden steeds ouder en gezonder: is 70 het nieuwe 65?

20 november 2019 13:34 Aangepast: 21 november 2019 08:18
Zou je hen 'senioren' noemen? Beeld © Istock

Normaal gesproken noemen we iemand vanaf 65 jaar een 'oudere', maar de vraag is of dat nog steeds gerechtvaardigd is. Mensen worden namelijk over het algemeen steeds gezonder en ouder.

Een kortingskaart voor het openbaar vervoer of tegen gereduceerd tarief naar het museum, en natuurlijk de pensioengerechtigde leeftijd. Het zijn voorbeelden van voordelen die je krijgt (of kreeg) op het moment dat je 65 en dus 'senior' wordt. 

Leven langer en gezonder

Volgens Britse onderzoekers is het tijd om na te denken of 70 niet het nieuwe 65 is. Zij zeggen: een 70-jarige man van nu, is net zo fit als een 65-jarige man in 1997. En een 70-jarige vrouw van nu is net zo fit als een 65-jarige vrouw uit 1981.

Ook volgens cijfers van het CBS leven mensen langer en gezonder. Dat betekent misschien wel dat we wat meer rekening moeten houden met de jaren die mensen nog hebben en niet alleen met de leeftijd om te beslissen wat 'oud' is.

Als je de resterende levensduur van 15 jaar meet, is de gemiddelde leeftijd waarop iemand dit punt bereikt de afgelopen eeuw flink veranderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek RIVM: We leven zes jaar langer dankzij schonere lucht

De levensverwachting van 65-jarigen in Nederland neemt al sinds 1950 toe. Destijds leefden 65-jarigen gemiddeld nog 14,3 jaar. Dit jaar ligt het gemiddelde voor het eerst boven de 20 jaar. Verwacht wordt dat vanaf 2060 mensen nog eens 5 jaar ouder worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: AOW-leeftijd stijgt in 2025 niet verder

Het CBS trekt dezelfde conclusies als de Britse onderzoekers. Mensen van 70 hebben nu dezelfde levensverwachting en dezelfde gezondheid als 65-plussers in het verleden. Dus op bevolkingsniveau lijkt het redelijk om 70 te labelen als het nieuwe 65 (of misschien zelfs jonger).

"Het zou goed kunnen dat we daar officieel naartoe gaan ja", zegt Dick ter Steege van het CBS. "De komende jaren zal de levensverwachting blijven stijgen. De AOW-leeftijd is inmiddels al een aantal keer verhoogd en zou ook zomaar een keer op 70 jaar uit kunnen komen."

Verhogen AOW leeftijd

Het ministerie van Sociale Zaken liet in juni weten dat de AOW-leeftijd in 2025 waarschijnlijk 67 jaar blijft. Dat besluit was gemaakt op basis van de oude levensverwachtingsprognose van het CBS. De nieuwe berekening is bijna identiek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore