Naomi M.

26 jaar cel voor Nederlandse in Turkije na smokkel cocaïne in korset

20 november 2019 16:40 Aangepast: 20 november 2019 20:59
Naomi M. in de gevangenis in Turkije. Beeld © RTL Nieuws

De 28-jarige Naomi M. uit Venlo, die vorig jaar op het vliegveld van Istanbul werd betrapt op het smokkelen van cocaïne, moet van de Turkse rechter 26 jaar en drie maanden de cel in. De vrouw had de drugs om haar lichaam gebonden, verstopt in haar korset.

Drugssmokkel wordt in Turkije vaak keihard bestraft. Als het gaat om grote hoeveelheden drugs worden meestal straffen van 20 tot 30 jaar opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Naomi in beroep tegen lange celstraf in Turkije: ze hielp direct mee

Ook bij Naomi M. ging het om een flinke hoeveelheid: de pakketten cocaïne wogen 5 kilo. Het bleek uiteindelijk om drie kilo pure coke te gaan. Het nieuws van de aanhouding werd in de Turkse media flink opgepakt. "Dit komt hier niet iedere dag voor", zei Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens na de arrestatie.

Politiebeelden

De politie heeft beelden verspreid waarop te zien is hoe de vrouw werd meegenomen naar een aparte ruimte van het vliegveld. Ook is te zien waar ze de drugs had verstopt:

Naomi M.: 'Ik wist het niet'

Naomi M., die op die dag terugkwam van een vakantie in Brazilië, zegt dat ze niet wist dat ze drugs bij zich had. Ze dacht dat er alleen geld verstopt zat in de pakketten.

De Venlose beweerde dat ze in São Paulo bevriend was geraakt met een jongen die haar had gevraagd om 50.000 dollar aan contanten mee te nemen. Op die manier zou hij transferkosten hebben willen omzeilen. Deze jongen zei daarbij dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Als ze gepakt zou worden, zou de politie alleen het geld in beslag nemen. Hij bond echter niet alleen geld, maar ook cocaïne om haar lichaam.

In Istanbul zou Naomi overstappen op een vliegtuig naar Nederland. In de transferzone in Istanbul had ze een nummer moeten bellen van een man aan wie ze de pakketten zou overdragen. Zover kwam het uiteindelijk niet.

Op beelden van de politie is te zien hoe Naomi M. werd uitgekleed: de drugs zaten in haar korset. Op beelden van de politie is te zien hoe Naomi M. werd uitgekleed: de drugs zaten in haar korset.

De Turkse politie heeft nog geprobeerd te achterhalen wie de eigenaar was van het telefoonnummer dat de Nederlandse moest bellen. Dit onderzoek leverde niks op.

Nederlandse gevangenis

Of de vrouw de celstraf volledig in Turkije moet uitzitten, is nog niet duidelijk. Mogelijk dient zij een verzoek in om de celstraf in een Nederlandse gevangenis uit te zitten.

Familie aanwezig

De familie van de vrouw was telkens aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.

Naomi M. moet naast de celstraf ook een geldboete betalen van 55.000 Turkse lira, omgerekend ongeveer 8700 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore