Kritiek op verhoormethode

'Nicky Verstappen-pop moest verdachte Jos B. laten breken tijdens verhoor'

20 november 2019 11:55 Aangepast: 20 november 2019 12:03
Jos B. wordt verdacht van de dood van Nicky Verstappen in 1998. Beeld © Petra Urban

De rechercheurs die Jos B. hebben ondervraagd, de man die wordt verdacht van het ombrengen van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, hebben bij de verhoren 'werkelijk alles uit de kast gehaald'.

Dat zei B.'s advocaat Gerald Roethof voor aanvang van de vijfde inleidende zitting in deze zaak. Zo werd er volgens Roethof een pop gebruikt die 'kennelijk Nicky moest voorstellen'.

Foto's van plaatsen delict

Die pop werd de verhoorkamer binnengedragen met de bedoeling om de verdachte 'te laten breken'. Ook werden overal in de verhoorkamer foto's opgehangen van de plaatsen delict en bleven de rechercheurs een spervuur van vragen op B. afvuren. Volgens zijn advocaat is B. tijdens de verhoren blijven zwijgen.

Zaanse verhoormethode

Roethof noemt het een 'Zaanse verhoormethode light'. De Zaanse verhoormethode is een omstreden - en sinds 1996 verboden - methode waarbij verdachten dagenlang intensief worden verhoord. Zo worden verdachten tijdens het verhoor bijvoorbeeld met vergaande foto's geconfronteerd om de misdaadsituatie te laten herleven.

B. is vandaag zelf aanwezig in de rechtszaal in Maastricht, waar hij hoorde hoe het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen hem wil verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Dat laatste wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verdoezelen. 

Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen gedood nadat hij hem seksueel had misbruikt. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf, het verschil tussen deze twee is dat een moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Luister hier hoe Jos B. alle beschuldigingen in zaak Nicky Verstappen tegenspreekt

Bij de eerste keer dat Jos B. reageerde op de beschuldiging dat hij Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt en gedood, in december 2018, zei hij niet schuldig te zijn. Wel bekende hij het bezit van kinderporno, maar hij noemde dat een vergissing.

DNA gevonden

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden.

Jos B. werd vorig jaar na een klopjacht in Spanje aangehouden na een DNA-match. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Familie Verstappen voor het eerst oog in oog met Jos B.: 'Ik heb het niet gedaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore