Chauffeur is Roemeen (39)

Verstekelingen truck Vlaardingen vermoedelijk uit Koeweit en Irak

20 november 2019 08:49 Aangepast: 20 november 2019 10:40
De verstekelingen zijn met een bus vervoerd naar een politiebureau. Beeld © EPA

De chauffeur van de vrachtwagen in Vlaardingen die gisteravond 25 verstekelingen in zijn truck had zitten, is een 39-jarige man uit Roemenië. De verstekelingen komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten, voornamelijk Koeweit en Irak.

Dat meldt de politie. Onder de 25 personen zijn 6 minderjarigen. 

Onderzocht wordt of de chauffeur wist dat er mensen in zijn vrachtwagen zaten. Hij zit voorlopig vast. 

De vrachtwagen stond op een schip dat vanuit Vlaardingen onderweg was naar het Engelse Felixstowe. De veerboot keerde terug toen de verstekelingen, vermoedelijk vluchtelingen, werden ontdekt in een koelcontainer. Hulpdiensten kwamen uit voorzorg massaal naar de haven.

Medisch gecontroleerd

Het Rode Kruis had twee noodhulpteams gestuurd. Alle migranten zijn medisch gecontroleerd. Twee personen zijn daarna naar het ziekenhuis vervoerd omdat ze zich niet lekker voelden. 23 migranten zijn naar een politielocatie overgebracht.

Volgens de politie stond de koelcel aan toen de verstekelingen gevonden werden. De vrachtwagen is in beslag genomen, de chauffeur is aangehouden. Het is nog onduidelijk of hij wist van de verstekelingen. Hij wordt verhoord.

Alle verstekelingen zijn aangehouden en overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel). Ze worden gehoord. Er zal ook worden gekeken of zij mogelijk in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als dat het geval is, worden zij naar dat land terug gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 verstekelingen gevonden in koelcontainer op veerboot Vlaardingen, chauffeur aangehouden

'We waren voorbereid op het ergste'

Hulpdiensten stonden in groten getale klaar op de Vulkaanhaven, omdat toen nog onduidelijk was wat de gezondheidstoestand was van de vluchtelingen. "Het incident in het Verenigd Koninkrijk lag nog vers in het geheugen. We waren voorbereid op het ergste", zei burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen vanochtend op Radio 1. Op 23 oktober werden 39 mensen dood aangetroffen in een koelwagen in Engeland. Die vrachtwagen was afkomstig uit de haven van Zeebrugge.

Dit deed veel mensen in Groot-Brittannië denken aan een tragedie in 2000. Toen werd een vrachtwagen in Dover gevonden waarin zestig Chinezen meer hadden vastgezeten. Twee Chinezen wisten dit te overleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

19 jaar geleden lagen 58 doden in een Nederlandse truck: 'Ik heb stil zitten huilen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore