Gelijk aangehouden

Door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen en kinderen aangekomen in Nederland

19 november 2019 21:25 Aangepast: 20 november 2019 07:05
archieffoto Beeld © AFP

Twee IS-vrouwen zijn vanuit Turkije teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn gisteravond geland. Een van de vrouwen heeft de Nederlandse nationaliteit, van de ander is de nationaliteit afgepakt. Ook de twee kinderen van de tweede vrouw zijn in Nederland aangekomen.

Een van de vrouwen had zich eind oktober bij de ambassade in Ankara gemeld met het verzoek om hulp om naar Nederland terug te keren. Haar Nederlandse paspoort is echter afgenomen en ze is hier ongewenst verklaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije bedankt Nederland voor terugnemen IS'ers

Toegang geweigerd

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft aan de Tweede Kamer dat hij hier meerdere keren met de minister van Binnenlandse Zaken van Turkije over heeft gesproken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) is zelfs nog naar Turkije gegaan om te proberen dit tegen te houden. Het kabinet betreurt het dat Turkije de vrouw desondanks toch naar Nederland heeft gestuurd. 

De 25-jarige vrouw is bij aankomst in Nederland de toegang geweigerd. Ze is vastgezet en zal worden vervolgd voor deelneming aan een terroristische organisatie. Daarna wil Nederland haar uitzetten naar Marokko, het land waar ze wel een paspoort van heeft. Haar kinderen van 3 en 4 jaar oud zijn overgedragen aan de Kinderbescherming.

Andere vrouw

Naast deze vrouw is ook een 23-jarige vrouw naar Nederland uitgezet die sinds januari 2018 in Turkije in vreemdelingendetentie zat. Zij heeft wel de Nederlandse nationaliteit. Ook zij is aangehouden op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie en zal hier worden vervolgd en berecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat moet kinderen van IS-vrouwen terughalen uit Syrië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore