Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Stroomuitval bij eerste hybride sleepboot van Marine

20 februari 2016 15:07 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
De hybride sleepboot Noordzee Beeld © Koninklijke Marine

Niet bepaald een droomstart vandaag voor de allereerste hybride sleepboot van de Koninklijke Marine. Tijdens het laatste stukje van de reis naar Den Helder viel de stroom plotseling uit.

Een tweede sleepboot moest er aan te pas komen om de hybride sleepboot 'Noordzee' verder naar de haven van Den Helder te slepen. Vlak voor het binnengaan van de haven lukte het de bemanning om de stroomvoorziening weer aan de praat te krijgen, zodat de sleepboot op eigen kracht de haven in kon varen. 

Milieuvriendelijker
De 'Noordzee' is de eerste van drie nieuwe sleepboten die door de Marine zijn besteld. De schepen hebben minder brandstof nodig en stoten minder schadelijke stoffen uit dan de oude sleepboten. Stroom die niet wordt gebruikt, kan worden opgeslagen in batterijen en op een later moment worden gebruikt. 

De aanschaf van de hybride boten past in het beleid van minster Hennis om het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, flink terug te dringen. De minister streeft ernaar de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in 2030 met zeker 20 procent te verminderen. 

Meer op rtlnieuws.nl: 
Video: Hennis scheurt in pantserwagen bij actie tegen bezuinigingen Defensie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore