Ga naar de inhoud
'Lange adem is nodig'

331 moorden: herdenking voor geweld tegen transgender mensen

Brand Berghouwer is voorzitter van Transgender Netwerk Nederland Beeld © Brand Berghouwer

Wereldwijd worden vandaag op verschillende plekken 331 namen van trans mensen opgelezen. Zij werden het afgelopen jaar vermoord. "Het is nog maar het topje van de ijsberg."

Ook in Nederland zullen mensen in bijvoorbeeld Zwolle, Den Haag en Amsterdam stilstaan bij het geweld tegen trans personen en dat is volgens Brand Berghouwer van Transgender Netwerk Nederland (TNN) hard nodig. Uit onderzoek van de organisatie onder 316 transgender personen blijkt dat er nog steeds onevenredig veel geweld is tegen deze groep.

Cijfers TNN over de afgelopen 12 maanden

  • 14 procent heeft te maken gehad met geweld of bedreiging
  • 20 procent kwam in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • 40 procent was slachtoffer van geweld in de huiselijk sfeer
  • 60 procent van de ondervraagde trans mensen voelt zich onveilig

"Het is nog maar het topje van de ijsberg", zegt Berghouwer over de cijfers. De namen die vandaag wereldwijd worden opgelezen zijn verzameld door een internationale organisatie, die cijfers bijhoudt over trans en genderdiverse mensen die vermoord worden.

Dat aantal staan volgens Berghouwer voor een grotere groep. "Het is een lastig cijfer om uit te vinden, ook omdat transgender mensen vaak niet herkend worden door politie. Ze gaan ook vaak onder hun oude naam het graf in."

Hokjes

De groep die wereldwijd het hardst getroffen wordt door geweld zijn volgens Berghouwer trans vrouwen van kleur. "Zeker mensen die in transitie zitten krijgen veel te maken met verbaal of fysiek geweld. Op moment dat mensen iets aan je zien, merken we dat je daar vaker gedoe mee hebt."

Transgenders
Lees ook:
Transgenders Heerlen op de vlucht voor pesterijen: 'Ze dreigden ons dood te maken'

Het laat volgens Berghouwer zien dat mensen in Nederland vaak nog steeds niet kunnen zijn wie ze zijn. "Ik denk dat we het met zijn allen gewoon heel lastig vinden als mensen zich buiten hokjes begeven en zich niet aan gendernormen houden."

'Changing hearts and minds'

TNN zou graag zien dat de politie en het kabinet meer werk zouden maken van geweld tegen transgender personen en dat er opvangplekken komen voor mensen die thuis niet veilig zijn. Maar daarnaast is het volgens Berghouwer ook iets wat in de samenleving moet veranderen.

"Changing hearts and minds", noemt hij het. "Maar dat gaat niet alleen over trans mensen, ook over andere groepen. Het is gewoon iets wat een hele lange adem nodig heeft."

Geweld tegen trans vrouwen VS: 'Blij dat ik nog leef'

02:37
Jasmine Inifniti werd uit het niets aangevallen op straat. Het scheelde niet veel of ze was er niet meer geweest.