In Duitsland beschoten

'Advocaat Philippe Schol neergeschoten vanwege Nederlandse kwestie'

19 november 2019 18:12 Aangepast: 19 november 2019 18:17
De plaats van de aanslag in Gronau. Rechts advocaat Philippe Schol op archiefbeeld. Beeld © Robin Hilberink (rechts), ANP

Advocaat Philippe Schol is waarschijnlijk neergeschoten vanwege een Nederlandse kwestie. Daarom neemt de Nederlandse politie het onderzoek over.

"De uitgewisselde informatie laat zien dat de achtergronden en het motief voor de schoten vermoedelijk in Nederland moeten worden gezocht", laat het Openbaar Ministerie in het Duitse Münster weten. Wat de aanleiding voor de beschieting zou zijn geweest, laat justitie in het midden.

Beschoten vanuit rijdende auto

De 43-jarige Schol werd begin deze maand beschoten bij zijn huis in de grensplaats Gronau. Hij raakte gewond en lag enkele dagen in een ziekenhuis. Hij werd beschoten vanuit een rijdende auto met een Nederlands kenteken. In die auto zouden meerdere mensen hebben gezeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grapperhaus over aanslag advocaat Philippe Schol: 'Enorme schok'

Schol heeft de afgelopen jaren een paar grote faillissementen in Twente afgewikkeld. Hij werd al geruime tijd bedreigd. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen, zoals die van een sportschool.

Faillissement sportschool

De advocaat bracht begin dit jaar zijn vermoedens naar buiten dat de vestiging van sportschool Olympic Gym in Hengelo, dat vorig jaar failliet ging, zou worden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. In een schuur bij het huis van de sportschoolhouders werd een wietplantage aangetroffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore