65 passagiers

Moldaviërs per touringcar naar Ter Apel, vragen asiel aan

19 november 2019 15:05 Aangepast: 19 november 2019 15:16
De bus waarin de Moldaviërs werden vervoerd. Beeld © Koninklijke Marechaussee

Bij het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel is een bus vol Moldaviërs aangekomen. De pakweg 65 passagiers hebben asiel aangevraagd. Onder de Moldaviërs zijn veel kinderen.

De 57-jarige chauffeur van de bus en de 50-jarige bijrijder zijn opgepakt voor mensensmokkel.

Steeds meer Moldaviërs

Vorige week werd bij Ter Apel een busje tegengehouden waarin ongeveer twintig Moldaviërs zaten. Ook zij hebben asiel aangevraagd. In die groep zaten negen kinderen. De 34-jarige chauffeur werd opgepakt.

Enkele dagen daarvoor werden ongeveer tien Moldaviërs, onder wie vijf kinderen, ontdekt toen ze bij de grens vlak bij Ter Apel liepen. Ook zij hebben asiel aangevraagd. Een 26-jarige Limburger werd opgepakt.

Geen paspoort of identiteitsbewijs

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de mensensmokkel. De Moldaviërs konden geen paspoort of ander identiteitsbewijs laten zien, waarmee ze konden aantonen dat ze in Nederland mochten zijn.

Het is niet bekend via welke landen ze naar Nederland zijn gekomen.

Geen visum nodig

  • Sinds een paar jaar hebben mensen uit Moldavië geen visum meer nodig om Nederland en andere Schengenlanden binnen te komen. 
  • Moldavië staat niet op de lijst van veilige landen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat betekent dat het moeilijker is om afgewezen asielzoekers terug te sturen.
  • Het aantal Moldaviërs dat asiel aanvraagt in Nederland, is de afgelopen jaren hard gestegen. In 2014 deden vijf mensen uit het land een eerste asielverzoek, in 2015 waren het er tien en in 2016 vijftien.
  • In 2017 vroegen ineens 340 Moldaviërs asiel aan en vorig jaar waren het er 830. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen 635 mensen uit Moldavië hier aan. Dat is meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore