Artsen waarschuwen

Met je telefoon aan de lader in bad: 'Doe het gewoon NOOIT'

19 november 2019 16:46 Aangepast: 20 november 2019 08:26
Nooit doen: je telefoon opladen in de badkamer. Beeld © iStock

Met je telefoon in bad zitten als-ie aan de lader hangt, kan levensgevaarlijk zijn. Daarvoor waarschuwen artsen en deskundigen nadat een 13-jarig meisje onder spanning was komen te staan toen ze haar telefoon, die aan de oplader hing, in bad liet vallen. Hoe kan dat? Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat gebeurde met het 13-jarige meisje?

Het meisje zat in bad met een telefoon die aan de oplader lag. Toen ze haar telefoon liet vallen, kwam ze onder spanning te staan. "Ze raakte buiten bewustzijn en had brandplekken", zegt chirurg Annebeth de Vries, hoofd van het Kinderbrandwondencentrum Beverwijk, dat het meisje behandelde. 

Het ongeluk gebeurde al even geleden, maar komt nu in de media doordat het behandelend team een artikel heeft geschreven voor het medische tijdschrift Journal of Medical Case Reports. Met het artikel willen artsen waarschuwen. Chirurg De Vries: "Het meisje had een brandwond op haar buik en eentje op haar hand. De wonden waren zo ernstig dat we haar hebben geopereerd. Dat is goed gegaan, maar ze heeft er wel littekens aan over gehouden."

Hoe het kwam dat het meisje brandwonden opliep, terwijl ze in bad lag? Water is een goede geleider voor elektrische stroom. Op de plek waar de stroom het lichaam in- en uitgaat, ontstaat in korte tijd ontzettend veel hitte. "Zoveel, dat ook binnen in het lichaam brandwonden kunnen ontstaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands meisje (13) onder spanning door telefoon in bad

2. Komt dit vaak voor? 

Cijfers over dit soort ongelukken zijn er niet, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. "Maar we zien wel vaker ongelukken met elektrische apparaten", zegt chirurg De Vries. "Zoals bijvoorbeeld mensen die tijdens het klussen aan apparaten onder spanning komen te staan en een elektrische schok krijgen als ze met de machine over het snoer heenrijden."

Techniekdocent Rob Hoevenaars voegt toe: "Als iemand onder spanning staat, zie je geen vonken zoals in films. Maar iemand verstart." Wil je helpen? "Dan moet je hem niet aanraken, maar de oorzaak aanpakken: trek dus de stekker uit het stopcontact."

3. Wat gebeurt er als je telefoon die aan een lader zit, in bad valt?

Techniekdocent Rob Hoevenaars: "Water en elektriciteit vormen een levensgevaarlijke combinatie. Als je telefoon aan de oplader ligt en in het water valt waarin je ligt, word je min of meer direct verbonden met het lichtnet. Levensgevaarlijk." Je kunt dan namelijk in aanraking komen met 230 volt (netspanning) en 16 ampère (maximale grootte van de hoeveelheid stroom), zegt Hoevenaars. "Deze combinatie kan dodelijk zijn."

De wetgeving schrijft voor dat zich binnen handbereik van bad of douche geen wandcontactdoos (stopcontact) mag bevinden.

4. Is het altijd levensgevaarlijk?

Nee, zegt Hoevenaars. "In verreweg de meeste huizen zit een aardlekschakelaar die dit soort ongelukken voorkomt. Deze schakelaar schakelt binnen enkele honderden milliseconden de spanning af."

Hoe zo'n aardlekschakelaar werkt? "Die kijkt hoe groot de stroom vanuit de meterkast naar de gebruiker toe is, en hoe groot de stroom van de gebruiker weer terug naar de meterkast is. Als de retourstroom niet even groot is, is er een lek en komt de aardlekschakelaar in actie. Als het verschil groter is dan 30 milliampère, wordt de spanning afgeschakeld."

Dat het meisje van 13 grote brandwonden had, wijst er volgens Hoevenaars op dat haar ouderlijk huis waarschijnlijk niet zo'n aardlekschakelaar heeft gehad. "Zo'n schakelaar is wettelijk verplicht, maar vooral in oude huizen is die niet altijd aanwezig."

5. Kun je nog met je iPhone in bad zitten? 

Je kunt prima met je smartphone of je tablet in bad zitten, maar alleen als die niet aan de lader hangt. "Als een telefoon in het water valt zonder dat-ie aan de oplader ligt, is er niets aan de hand. Dat geeft maar 5 volt spanning."

Het is pas gevaarlijk als je apparaat aan een oplader hangt die is verbonden met het lichtnet in je woning. Hoevenaars: "Ga nooit in bad zitten met een iPad of telefoon die aan een oplader hangt. Ook niet als je een aardlekschakelaar hebt."

En nog een tip: "Gebruik ook goede adapters. Koop nooit van die Chinese troep. Die adapters zijn onbetrouwbaar en gevaarlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van