20 jaar geëist

15 jaar cel voor 'kofferbakmoord' op Caroline van Toledo

19 november 2019 11:57 Aangepast: 19 november 2019 13:40
Onderzoek aan de uitgebrande auto waarin het lichaam van Caroline van Toledo werd gevonden. Beeld © ANP

Leon van M. is tot een gevangenisstraf van 15 jaar veroordeeld voor de 'kofferbakmoord' op Caroline van Toledo in 2005. Tegen de 42-jarige man uit Brielle was een gevangenisstraf van 20 jaar geëist.

De 35-jarige vrouw werd in de vroege ochtend van 3 september 2005 in haar huis in Oostvoorne overvallen en mishandeld en in de kofferbak van haar eigen auto gestopt. De rechter achtte bewezen dat Van M. de auto met benzine  in brand heeft gestoken in het nabijgelegen recreatiegebied Kruininger Gors.

Vrouw leefde nog

Uit sectie bleek dat de vrouw op dat moment nog leefde en omkwam door de brand. Ook getuigen hebben verklaard dat zij later van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij haar in de kofferbak heeft horen gillen.

Het OM denkt dat het de dader of daders te doen was om een sleutel van de apotheek waar Van Toledo werkte, om daar verdovende middelen te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

20 jaar celstraf geëist tegen verdachte kofferbakmoord Oostvoorne

Vrijspraak bepleit

De verdachte was na de moord al verdachte, maar het OM liet hem gaan wegens gebrek aan bewijs. Later kwamen meerdere getuigen met verklaringen over Van M. Zij baseerden zich allemaal op wat zij van de verdachte zelf hadden gehoord.

De verdediging bepleitte vrijspraak. De advocaten stelden dat het OM onderdelen die ontlastend zijn voor hun cliënt, heeft weggelaten. Van M. heeft altijd ontkend dat hij Van Toledo heeft vermoord.

Caroline van Toledo Caroline van Toledo

De verdachte is al ruim een jaar uit voorarrest met een enkelband maar moest verschijnen bij zijn proces en de uitspraak. Hij is meteen vastgezet. Ook de ouders, zus en veel andere naasten van Van Toledo waren bij de uitspraak aanwezig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore