Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vriendjespolitiek en machtsmisbruik

'Inlichtingenwerk politie in gevaar door interne crisis'

19 november 2019 05:44 Aangepast: 19 november 2019 09:54
Archiefbeeld. Beeld © Hollandse Hoogte

De politiedienst die zware misdaad en terrorisme aanpakt is in een vertrouwenscrisis beland. Agenten klagen over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik en gesjoemel met declaraties. Dat zou grote gevolgen hebben.

Dat meldt het NRC op basis van gesprekken die het met agenten heeft gevoerd. Het gaat om politieagenten van de Landelijke Eenheid. Die eenheid houdt zich bezig met terrorisme en zware misdaad. Zij waarschuwen dat het inlichtingenwerk van de eenheid door de vertrouwenscrisis in gevaar komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten ontevreden over politiek en korpsleiding: 'Tandeloos'

De agenten vertelden het NRC bijvoorbeeld dat de identiteit van informanten in gevaar komt. Ook zou het ontbreken aan juiste begeleiding voor vijftig officieren in 33 landen.

Arbeidsconflict teamchef

De problemen spelen al maanden, maar zouden zijn geëscaleerd sinds een belangrijke teamchef door een arbeidsconflict thuis zit. De thuiszittende teamchef zou geen vertrouwen meer hebben in de leidinggevenden van de politie-eenheid.

Die chef zou verantwoordelijk zijn voor internationale informatie-uitwisseling en de begeleiding van de officieren. Ook is hij verantwoordelijk voor twee belangrijke operaties die Nederlandse agenten uitvoeren tegen smokkel van cocaïne in Spanje en Colombia.

Een geheime samenwerking tussen Amerikaanse, Engelse en Nederlandse agenten zou door zijn afwezigheid ook in gevaar komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalkaartjes en feesten: politie overschrijdt budget met miljoenen

Willem Woelders, plaatsvervangend hoofd van Landelijke Eenheid, erkent dat de afwezigheid van de teamchef voor problemen zorgt. Hij is namelijk een 'vakman met internationaal geweldige contacten'.

Onprofessioneel inlichtingenwerk

De medewerkers van de eenheid doen ook melding van onprofessioneel inlichtingenwerk. Daardoor zouden twee informanten zijn omgekomen, nadat hun identiteit uitlekte naar de onderwereld.

Woelders ontkent dat. Volgens hem wees intern onderzoek uit dat er 'geen indicatie' is dat de informanten door 'verwijtbaar gedrag' van de politie om het leven zijn gekomen.

Volgens het NRC hebben vijftien agenten van de eenheid zich tot de politievakbonden gewend. De bonden willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk en besloten onderzoek laat uitvoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aspirant-agent krijgt bijna 4 jaar voor verkopen informatie uit politiesystemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore