Ga naar de inhoud
Hoge nood

Steeds meer openbare toiletten: 'Maar nog altijd een groot tekort'

Er moeten meer openbare toiletten komen, vindt de Maag Lever Darm Stichting. Beeld © ANP

Hoewel er steeds meer openbare toiletten bijkomen, is er nog een groot tekort. Dat stelt directeur Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vandaag, op Wereld Toilet Dag.

Op Wereld Toilet Dag wordt aandacht gevraagd voor het tekort aan openbare toiletten in Nederland. De MLDS deed samen met de makers van de app HogeNood (de grootste database van toiletten in Nederland) onderzoek naar de meest toiletvriendelijke gemeente onder de vijftig grootste gemeenten van Nederland.

Alkmaar, Amersfoort en Leeuwarden kwamen als beste uit de test. Onderaan bungelen Oss, Roosendaal en Nissewaard.

Tamara
Lees ook:
Tamara heeft een overactieve blaas en moet twee keer per uur naar de wc

"Wat je ziet is dat er in steden als Alkmaar en Amersfoort echt actief beleid wordt gevoerd. Soms gaan vrijwilligers aan de slag zodat de toiletten beter vindbaar worden. Maar het kan ook zijn dat er via de gemeenteraad een motie wordt aangenomen en dat gemeenten ook echt beleid maken en budget vrijmaken om meer openbare toiletten te realiseren", zegt Tool.

Meer aangemelde toiletten

Dit jaar werden er ruim 1500 toiletten aangemeld in de app HogeNood. Of deze openbare wc's dit jaar zijn gerealiseerd, of al bestonden en nog niet waren aangemeld, is onduidelijk. Maar volgens de MLDS is het hoe dan ook een goede ontwikkeling, omdat de toiletten steeds beter vindbaar zijn door middel van de app.

Volgens de MLDS zijn er in Nederland ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten. Vier op de tien van hen geven volgens het onderzoek aan weleens geweigerd te zijn in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen bij hoge nood. "Dit met het gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden."

Geerte
Lees ook:
Geerte vecht boete wildplassen aan: 'Er zijn te weinig plekken voor vrouwen'

Vijf minuten

Juist voor mensen met darm- en blaasproblemen is het belangrijk om snel naar de wc te kunnen, zegt Tool. "Vanaf het moment dat zij aandrang krijgen, hebben zij ongeveer vijf minuten om een wc te vinden. Daarom moet er in een openbaar winkelgebied om de 500 meter een openbaar toilet zijn."

Als gemeente kun je twee dingen doen, stelt Tool. Of je laat openbare toiletten bijbouwen, of je gaat in gesprek met ondernemers en vraagt of ze hun toilet willen openstellen. Of je daar nou geld voor vraagt, of niet.

"Het is aan de ene kant begrijpelijk dat je daar een vergoeding vraagt, aan de andere kant wijst onderzoek ook uit dat je omzet omhoog gaat. Als je geen vergoeding vraagt, ben je een aantrekkelijkere horecaondernemer of een aantrekkelijker winkelgebied, dus komen er ook meer mensen op af."