Anita Sara Nederlof

Zes vragen aan de nieuwe presentatrice van RTL Nieuws

18 november 2019 20:32 Aangepast: 19 november 2019 07:54
Anita Sara Nederlof is de nieuwe presentatrice van RTL Nieuws. Beeld © William Rutten

Vanavond is bekend geworden dat Anita Sara Nederlof (29) de nieuwe presentatrice is van RTL Nieuws. Ze gaat vanaf 2 januari een vast duo vormen met Antoin Peeters in de uitzendingen van 19.30 uur. We stelden haar zes vragen.

Welke opleiding heb je gedaan?

"Ik heb eerst een musicalopleiding gedaan. Daarna ben ik in het acteerwereldje beland en heb ik in twee kinderseries gespeeld: Amika en XMIX. Maar eigenlijk had ik toen al dat ik meewerken aan de montage leuker vond dan acteren. Omdat ik ook erg geïnteresseerd ben in nieuws, ben ik toen journalistiek gaan studeren. Ik denk dat ik er tijdens het presenteren zeker baat bij heb dat ik deze twee opleidingen heb gedaan. Het kunnen acteren is handig. Het geeft je een bepaalde zekerheid en je weet hoe je met tekst moet omgaan."

Wat voor werkervaring heb je al?

"Ik werk al tien jaar in de journalistiek. Ik werk nu nog als presentatrice en verslaggever bij RTV Utrecht. Al moet ik wel zeggen dat verslaggeving al een tijd op een lager pitje staat en ik me de laatste jaren vooral focus op presenteren. Ik presenteer bij RTV Utrecht nu de nieuwsuitzendingen van U Vandaag en U Stad Nieuws."

"Het kunnen acteren is handig. Het geeft je een bepaalde zekerheid en je weet hoe je met tekst moet omgaan."

Kun je iets vertellen over de selectieprocedure?

"De selectieprocedure was behoorlijk pittig. Ik heb een screentest gedaan met Antoin. We moesten heel laat op de avond, toen bijna iedereen op de redactie al weg was, samen een Half Acht-uitzending presenteren. Ik mocht één keer repeteren, daarna was het tijd voor het echte werk. Antoin heeft me gelukkig heel erg op mijn gemak gesteld en er was meteen een klik. Daarna volgde er een gesprek en moest ik ook nog een schrijfopdracht doen."

"Het verlossende woord kwam toen ik aan het backpacken was in Peru. Op de dag dat ik wist dat ik gebeld zou worden, zat ik in een trein en had ik nergens bereik. Dat was wel een stresssituatie. Tegen de tijd dat ik weer bereik had, was het in Nederland al avond. Toen ik voor de Machu Picchu stond belde ik terug en hoorde ik dat ik was aangenomen. Dat zal ik niet snel meer vergeten. Ik weet nog dat ik heel verrast was, omdat ik het echt niet had verwacht."

 

Wat vind je zo leuk aan presenteren?

"Toen ik journalistiek ging studeren, had ik niet de intentie om presentatrice te worden. In het begin was ik vooral geïnteresseerd in verslaggeving. Dat ik dat zo lang heb gedaan, is goed geweest voor mijn ontwikkeling. Wat ik mooi vind aan presenteren is dat jij de eer hebt om te vertellen wat er gebeurt in de wereld. Het is heel belangrijk dat mensen daarvan op de hoogte zijn. Vroeger had je een leraar voor de klas staan die je meezoog in verhalen. Nu mag ik dat doen. Dat is spannend en een uitdaging, maar ik kan echt niet wachten om te beginnen. Het is een eer dat je bij zo’n grote nieuwsorganisatie mag werken en het nieuws aan de wereld mag brengen."

Wat doe je verder?

"Ik reis heel graag. Vanaf mijn zeventiende ga ik al backpackend de wereld over. Ik vind het ook leuk om tijdens mijn reizen filmpjes te maken. Verder ben ik creatief: ik teken bijvoorbeeld veel. En wat ik nog aan mijn musicalverleden heb overgehouden, is dat ik af en toe nog zing. Al staat dat wel op een laag pitje."

Wat vind je ervan dat je straks misschien wel herkend zal worden in de supermarkt?

"Ik woon nu nog in Utrecht, maar ik ga binnenkort verhuizen naar Bennekom. Van de grote stad naar het dorp, dus. Ik word nu weleens herkend in de stad, maar het komt niet heel vaak voor. Dat zal straks wel anders worden, denk ik. Ik vind dat wel een beetje gek, maar het hoort erbij. Ik laat het allemaal op me afkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore