Strijd om salaris

Honderden operaties afgezegd om landelijke ziekenhuisstaking

19 november 2019 08:47 Aangepast: 19 november 2019 16:19
Personeel van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein bereidt een operatie voor, archieffoto. Beeld © ANP

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er morgen een landelijke ziekenhuisstaking. Spoedgevallen worden uiteraard gewoon behandeld, maar vermoedelijk zijn honderden geplande operaties en duizenden afspraken afgezegd. Ook de ingrijpende buikoperatie van Marianne Haaima waar ze al een jaar op wachtte, is uitgesteld.

In totaal gaan 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra dicht voor niet-spoedeisende zaken, zeggen de vakbonden. Maar liefst 150.000 van de 200.000 medewerkers doen mee aan de acties. Zij gaan staken omdat de onderhandelingen tussen de vakbonden en de ziekenhuizen over de verhoging van de salarissen muurvast zitten. 

Volgens de ziekenhuizen, de werkgevers dus, zijn al die getallen zwaar overdreven. Maar hoeveel stakers er morgen precies zijn, zal voor Marianne Haaima (50) weinig uitmaken. Zij heeft de pech dat haar zware operatie uitgerekend op 20 november gepland stond.

'Dit kun je toch niet maken?'

Vorige week kreeg ze een telefoontje van het ziekenhuis in Amersfoort. "Een zeer lieve en betrokken verpleegkundige van de afdeling Opname had de eer mij te mogen bellen dat mijn operatie niet doorgaat. Ik was confuus en niet in staat om ook maar iets te zeggen. Hier heb ik nou bijna een jaar op gewacht en nu wordt me verteld dat ik 6 januari pas aan de beurt ben!"

Haaima werkt zelf ook in de zorg, als wijkverpleegkundige. Ze vindt ook dat er wat moet gebeuren in 'zorgland', waar het personeelstekort zo groot is. Maar dan niet met acties die patiënten kunnen schaden. "Dit kun je toch niet maken? Cliënten die vol spanning uitkijken naar hun operatie en hopen verlost te worden van hun klachten, gewoon doodleuk vertellen dat het niet doorgaat? Je moet het ze in Den Haag laten voelen."

In haar geval gaat het ook niet alleen om 'alleen maar een operatie', want ze moet daarna nog weken herstellen. "Zo'n afspraak is makkelijk afgezegd door het ziekenhuis, maar er komt in mijn geval nogal wat bij kijken. Ik was in principe op het werk ook al vrij gepland tot januari, dat moet ook allemaal weer worden omgegooid." Inmiddels blijkt de operatie toch wat eerder te kunnen: in december. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuis OLVG Oost sluit verpleging oncologie om personeelstekort

Dit is de impact van de landelijke staking: 

  • Aan de eerste landelijke ziekenhuisstaking doen 119 locaties mee (83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken, 4 revalidatiecentra), zeggen de vakbonden. Dat zijn niet alle ziekenhuizen van Nederland.
  • Niemand weet het precies, maar vakbond FNV schat dat wel duizenden operaties en tienduizenden afspraken zijn verzet. De NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) vermoedt dat die aantallen overdreven zijn, maar heeft te weinig informatie om een eigen schatting te maken.
  • Veel ziekenhuizen houden een zogeheten zondagdienst. Op woensdag wordt gewerkt alsof het weekend is: geen geplande opnames, wel spoedopnames. Dat betekent dat opnames op de intensive care, de kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking buiten de staking vallen.
  • Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft zeventig operaties afgezegd voor de stakingsdag. 
  • Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend heeft dat niet hoeven doen. De actiedag was tevoren bekend, waardoor op woensdag geen operaties zijn ingepland. Afspraken op allerlei andere afdelingen zijn wel afgezegd.  
  • Meerdere ziekenhuizen houden protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals een mars rond het gebouw. Ook is er een bijeenkomst van stakers op het Jaarbeursplein in Utrecht. 
  • Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam doet niet mee aan de staking. Daar gaan alle polikliniekafspraken, geplande opnames en operaties, afspraken voor bloedafname en radiologie en de zorg op de verpleegafdelingen wel gewoon door.
  • Medewerkers van academische ziekenhuizen doen ook niet mee, omdat zij onder een andere cao vallen.
  • In de afgelopen maanden hebben verschillende ziekenhuizen al actie gevoerd door zondagdiensten te draaien. Toen zijn honderden operaties en duizenden afspraken verplaatst. Woensdag is de eerste keer dat het verpleegkundig personeel tegelijk actievoert.  

Pijn en begrip tegelijk

Onder patiënten is 'veel steun' voor de ziekenhuisstaking, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. "Ze zien dat het personeel echt 'op' is." Karin Jansen (58) heeft inderdaad begrip, ondanks dat ze niet morgen maar pas over een ruim maand geopereerd wordt, en haar heup steeds meer pijn begint te doen. "Met pijnstillers kom ik de dag door. Het is rot, maar het zij zo. Het is niet goed als verpleegkundigen te weinig betaald krijgen en de cao niet goed is. Daar lijdt de zorg onder en dat moeten we voorkomen. Ik blijf maar lachen."

De 84-jarige Jan Langen is al een maand gestopt met autorijden, kan door zijn staar bijna geen krant meer lezen en heeft moeite met de ondertiteling van de televisie. Dat zijn 'vervelende dingen', zegt hij. Toch snapt de Limburger dat zijn operatie is verplaatst naar januari en dat zijn tweede oog daardoor ook later aan de beurt is. "Ik heb zo'n staking nog nooit meegemaakt, als ze hiertoe overgaan is het een serieuze zaak." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griepprik bij zorgverleners roept weerstand op: 'Ik kan dit prima zelf bepalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore