Zes jaar geëist

10 jaar cel voor voorbereiden van aanslag op PVV-leider Wilders

18 november 2019 13:41 Aangepast: 18 november 2019 13:55
Junaid I. Beeld © RTL

De Pakistaan Junaid I. is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden. Aanleiding was de wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed die de PVV'er had uitgeschreven.

De straf is flink hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank acht de 27-jarige man schuldig aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk. "De verdachte heeft in meerdere gesprekken aangegeven dat het doden van Wilders een goede daad zou zijn. Ook vertelde hij dat deze rechtszaak hem in Pakistan een positief imago geeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders-bedreiger 'was niet van plan hem te doden'

In telefoongesprekken met zijn moeder vertelde I. over zijn missie, ook nadat hij wist dat de cartoonwedstrijd was afgelast. De rechtbank gelooft daarom niets van de verklaring van I. dat hij enkel naar Nederland reisde om de wedstrijd te stoppen.

Hoger beroep

De advocaat van I. heeft al laten weten dat hoger beroep 'in de lijn van verwachting' ligt, maar ze moet het nog met haar cliënt bespreken.

I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider. Dat filmpje is door ruim 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders blaast cartoonwedstrijd af: 'Veiligheid van mensen gaat voor alles'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore