25 eurocent per passagier

Consumentenorganisaties willen garantiefonds voor losse vliegtickets

18 november 2019 02:01 Aangepast: 18 november 2019 07:06
Gestrande reizigers op Kreta na het faillissement van de Britse reisorganisatie Thomas Cook Beeld © Costas Metaxakis / AFP

Elke luchtreiziger die in Nederland opstapt moet gedekt zijn tegen bankroet van vliegmaatschappijen, vinden ANVR, ANWB, de Consumentenbond en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Ze lanceren daarom vandaag een voorstel in politiek Den Haag voor een nieuw garantiefonds voor losse vliegtickets.

Een nieuw fonds kan al worden opgebouwd met een heffing van 25 eurocent per passagier per vlucht, zegt topman Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR in een interview met De Telegraaf.

"Wij stellen voor dat in de vliegtaks op te nemen en af te dragen aan de SGR, die bij schade alle afwikkeling kan doen, zoals dat al vele jaren gebeurt bij pakketreizen van vakantieaanbieders. Daar is een garantie wettelijk verplicht. Bij losse tickets gek genoeg niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiegangers Neckermann vast in Spanje: 'We moesten 350 euro bijbetalen'

Hoognodig

De organisaties vinden het garantiefonds hoognodig omdat er de laatste drie jaar zeventien Europese vliegmaatschappijen failliet zijn gegaan.

"Passagiers zijn dan hun vooruitbetaalde geld kwijt. Ook stranden velen op de bestemming, zodat ze zelf een nieuw ticket moeten kopen bij een andere vakantievlieger", zegt SGR-directeur Erik-Jan Reuver tegen de krant.

Concurrentie

Nog niet iedereen is overtuigd dat een garantiefonds een goed idee is.

"Betrouwbare en financieel gezonde maatschappijen worden gedwongen gelden te heffen om de consument zekerheid te geven voor mindere bedrijven. Daarmee geef je concurrentie-elementen uit handen", zegt Harm Kreulen, directeur KLM Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thomas Cook over de kop: 600.000 vakantiegangers de dupe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore