Wedstrijd gestaakt

FC Den Bosch gaat racistische spreekkoren nu toch onderzoeken

17 november 2019 21:05 Aangepast: 17 november 2019 22:18
Beeld © Pro Shots / Peter van Gogh

Voetbalclub FC Den Bosch gaat nu toch onderzoeken wat een deel van de fans heeft geroepen en gezongen richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Eerder op de dag was de club nog stellig in een officiële verklaring dat er geen sprake was geweest van racisme.

Het duel tussen beide clubs werd stilgelegd nadat Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend. Er waren onder meer oerwoudgeluiden te horen en hij werd uitgemaakt voor 'Zwarte Piet' en 'K*zwarte'.

Hitlergroet

Op beelden is te zien hoe vanaf de tribunes meermalen de hitlergroet wordt gebracht. De scheidsrechter bevestigde dat er oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes gezongen werden.

Snel na de wedstrijd kwam de club met een officiële reactie. Daarin werd gesteld dat er niets aan de hand was en de geluiden gewoon 'kraaiengeluiden' waren, maar dat de club zich desalniettemin 'distantieert van racisme'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Den Bosch ontkent racisme op tribunes: 'Het waren kraaiengeluiden'

"We betreuren het dat een maatschappelijke discussie, die inmiddels een nadrukkelijk politiek tintje heeft, wordt gelinkt aan FC Den Bosch", schreef de club onder meer in zijn officiële reactie. En ook: "Op een dag als vandaag ligt alles wat ook maar de schijn heeft van racisme en/of discriminatie extra gevoelig."

'Zielig mannetje''

Doelwit van de spreekkoren Mendes Moreira zegt zelfs na afloop nog door FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven te zijn uitgemaakt voor 'zielig mannetje'.

De thuisclub reageerde vervolgens via Twitter. "De uitspraken van Excelsior-speler Moreira zijn voor FC Den Bosch aanleiding nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune. FC Den Bosch benadrukt nogmaals dat zij zich distantieert van discriminatie en racisme."

De KNVB laat in een reactie weten 'keihard' op te treden tegen racisme. "Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt."

Landelijke politiek 

Inmiddels is ook de landelijke politiek eensgezind over wat er gebeurd is. "Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt", schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Hup scheidsrechter!" 

Dilan Yesilgöz, justitiewoordvoerder van de VVD, prijst het 'strakke optreden' van de scheids, en wil 'de schuldigen er niet mee weg laten komen'. "Te beginnen met een stadionverbod." 

Ook D66 en ChristenUnie prijzen het optreden van de scheidsrechter en verwerpen het gedrag vanaf de tribunes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore