Ga naar de inhoud
'Uitgemaakt voor Zwarte Piet'

FC Den Bosch ontkent racisme op tribunes: 'Het waren kraaiengeluiden'

Een hevig geëmotioneerde Mendes Moreira wordt getroost. Beeld © screenshot Fox Sports

FC Den Bosch ontkent dat er in de wedstrijd tegen Excelsior racistische spreekkoren van de tribune kwamen. In een verklaring zegt de club het vervelend te vinden dat Excelsior-speler Mendes Moreira zich onheus bejegend voelde, maar stelt dat er van racisme geen sprake was. De speler zelf is laaiend.

De speler zelf laat weten vanaf de tribune uitgemaakt te zijn voor onder meer 'Zwarte Piet' en 'k*zwarte', waarna zijn ploeg van het veld stapte en de scheidsrechter de wedstrijd staakte.  

Ook de scheidsrechter bevestigde voor de camera van Fox Sports dat hij ingreep vanwege de sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden. "Ik heb nog 1 à 2 minuten laten doorvoetballen, maar het stopte niet."

'Kraaienconcert'

Volgens de club was er van racisme geen sprake en waren het 'kraaiengeluiden' die van de tribune te horen waren. Een gewoonte van de supporters die is ontstaan in de tijd dat Hans Kraaij jr. voor de club speelde.

"Iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Viert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ‘getrakteerd’ op zo’n 'kraaienconcert'. Het spijt ons zeer dat Excelsior-speler Moreira zich persoonlijk onheus bejegend voelde", stelt de club in een verklaring.

Memphis
Lees ook:
Memphis Depay reageert op racistische leuzen Den Bosch-fans

Op de opnames die Fox Sports publiceerde van het incident is niet goed te horen wat er zich nou afspeelde. Wel is op beelden te zien hoe in ieder geval een iemand op de tribune meermalen de hitlergroet brengt.

Liedjes over zwarte piet

"Ik hoorde ook de liedjes over zwarte piet", vertelde FC Den Bosch-aanvoerder Danny Verbeek na de wedstrijd. Hij ging na het incident in gesprek met de supporters. Die vertelden hem dat ze een demonstratie hadden gehad in de stad en dat de liedjes daarop gericht waren, en niet op Mendes Moreira.

Verbeek zegt zelf geen oerwoudgeluiden en vervelende woorden gehoord te hebben. "Als dat gebeurd is, wil ik namens de club mijn excuses aanbieden."

'Gevoel weggenomen'

Volgens de verklaring van FC Den Bosch zouden de aanvoerder van de club en de staf 'het gevoel hebben kunnen wegnemen' bij Mendes Moreira dat de geluiden 'discriminerend bedoeld waren'. 

Maar de speler zelf dacht daar na afloop toch echt heel anders over. En volgens hem was er ook helemaal geen sprake van een verzoenende opstelling van de thuisclub. Sterker: hij zegt dat FC Den Bosch-trainer Erik van der Ven hem na afloop uitmaakte voor 'zielig mannetje'.

Nog steeds laaiend verscheen hij na de wedstrijd voor de televisiecamera's.

"In het voetbal is er geen plaats voor racisme", reageert de KNVB op het incident. "Helaas is racisme een maatschappelijk probleem dat ook in het voetbal soms de kop opsteekt."

De bond zegt 'keihard' op te treden tegen racisme. "Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt."