Ga naar de inhoud
Na 30 minuten

Elftal Excelsior loopt boos van veld na racistische spreekkoren

Ahmad Mendes Moreira wordt getroost na het incident. Beeld © screenshot Fox Sports

De wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior in de Eerste Divisie is vanmiddag na dertig minuten enige tijd stilgelegd, omdat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira aangaf racistisch bejegend te zijn.

Supporters van Den Bosch zongen racistische leuzen. Scheidsrechter Gerrets legde daarop de wedstrijd stil en de hele selectie van Excelsior liep van het veld, waarna de speler van Den Bosch dat ook deden.

Excelsior Rotterdam laat op Twitter weten dat Mendes Moreira 'onheus bejegend' werd vanaf de tribune, waarop de selectie 'boos' het veld verliet. 

Om gesprek met aanvoerders

Volgens Gerrets werd Mendes Moreira steeds emotioneler door de spreekkoren, waarop hij besloot de wedstrijd stil te leggen. Dat zei hij tegen FOX. Daarna ging hij met de aanvoerders in gesprek, waarna werd besloten de wedstrijd toch voort te zetten.

Spelers van Den Bosch waren na het incident naar de tribune gegaan en praatten met de supporters die de leuzen zongen. "Ik heb de keuze om verder te spelen bij Excelsior gelegd", zegt Gerrets. "Zij waren blij met het meeleven door Den Bosch en wilden verder spelen."

Mendes Moreira scoort

Niet lang nadat de wedstrijd werd hervat, scoorde Mendes Moreira Excelsior op voorsprong. Hij maakte de 1-2 in de laatste minuut van de eerste helft.

Mendes
Lees ook:
Mendes Moreira neemt sportieve revanche op racistische fans

"In het voetbal is er geen plaats voor racisme", reageert de KNVB op het incident. "Helaas is racisme een maatschappelijk probleem dat ook in het voetbal soms de kop opsteekt."

De bond zegt 'keihard' op te treden tegen racisme. "Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt."

Sinterklaasintocht

Tijdens de sinterklaasintocht eerder vandaag in Den Bosch, werden anti-racismedemonstranten met rookbommen bekogeld. De voorstanders van Zwarte Piet zongen dezelfde leuzen als die vanmiddag in het voetbalstadion te horen waren.