Bedrijven getroffen

'Schadeclaim PFAS zeker half miljard euro'

17 november 2019 12:51 Aangepast: 17 november 2019 13:02
Hans de Boer, voormalig voorzitter van VNO-NCW. Beeld © ANP

De schadeclaim vanwege de problemen met PFAS die werkgeversorganisaties onder aanvoering van VNO-NCW aankondigden tegen het kabinet kan uitkomen op 500 miljoen tot 1 miljard euro.

Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW in actualiteitenprogramma Buitenhof.

Veel bouw- en met name grondverzetbedrijven kunnen door de strenge milieuregels over PFAS, een verzamelnaam voor een groep giftige stoffen, niet meer aan het werk. Ze stellen dat de norm voor de PFAS-waarde in grond te streng is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze bedrijven klagen staat aan om PFAS: maken zij kans?

Het kabinet heeft een nieuw stikstofbeleid gepresenteerd, maar wat betreft PFAS-regels is nog veel onduidelijk. Het duurt ondernemers te lang en daarom bereiden ze een claim voor.

2 ton

"Er zijn ongeveer 4000 tot 5000 bedrijven die hier last van hebben. Het gaat mediaan om twee ton per bedrijf dus dat zou uitkomen op een half miljard tot 1 miljard euro", zei De Boer. Hij zei erbij dat de hoogte van de claim nog niet vaststaat en dat alles eerst aan de leden van zijn vereniging moet worden voorgelegd.

Voordat de schadeclaim wordt ingevoerd, wil de werkgeversvereniging eerst inventariseren welke bedrijven er getroffen zijn. Vervolgens wordt gekeken welke schade deze ondernemers hebben geleden en welke juridische route daarbij past.

Het kabinet wil in december met een nieuwe nationale PFAS-norm komen, om ervoor te zorgen dat meer grondverzetters weer aan het werk kunnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore