Rahiied A.

Verdachte insulinezaak voor rechter: vier moorden, acht pogingen daartoe

18 november 2019 07:34
De Riederborgh in Ridderkerk, één van de instellingen die een melding deed over verdachte Rahiied A. Beeld © ANP

Vandaag start in Rotterdam het proces tegen de verdachte van de insulinemoorden. De 23-jarige verdachte Rahiied A. staat terecht voor vier moorden en acht pogingen tot moord. De voormalig verpleger zou bewoners van verzorgingshuizen zonder reden insuline hebben gegeven.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt A. ervan dat hij in 2016 en 2017 als medewerker van verschillende verzorgingshuizen in de regio Rotterdam oudere patiënten zonder noodzaak insuline heeft toegediend.

In die tijd waren in alle verzorgingshuizen tekortkomingen op het gebied van personeelsbeleid, deskundigheid van medewerkers en medicatieveiligheid. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleger vervolgd voor vier 'insulinemoorden', hij kon ongehinderd zijn gang gaan

De zaak kwam in november 2017 aan het rollen toen in een verzorgingshuis in Puttershoek een vrouw onwel werd, nadat ze onterecht insuline kreeg toegediend. Een maand eerder was daar een vrouw overleden door vermoedelijk het onjuist toedienen van insuline. De instelling deed daarom aangifte.

Andere meldingen

Tijdens het onderzoek kwam ook een vergelijkbaar incident in Rotterdam naar voren. In september 2016 werd daar een vrouw onwel door het onterecht toedienen van insuline.

Later deden ook verzorgingshuizen in Ridderkerk melding van verdachte zaken met insuline. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht de meldingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdachte insulinemoorden moet zeker tbs met dwangverpleging krijgen'

A. werd in augustus 2017 al veroordeeld tot een taakstraf, omdat hij duizenden euro's had gestolen van een bejaarde vrouw. Hij werd ontslagen bij de desbetreffende instelling, maar kon toch als invaller werken bij andere verzorgingshuizen.

Tbs met dwangverpleging

De rechtbank trek acht dagen uit voor de inhoudelijke benadeling van de zaak. Aanstaande vrijdag wordt de eis van het Openbaar Ministerie verwacht. Psychiaters die A. onderzochten, lieten eerder al weten dat hij in ieder geval tbs met dwangverpleging zou moeten krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore