Intocht

Pegida-aanhangers weer vrij na arrestatie bij intocht Sinterklaas

17 november 2019 09:01 Aangepast: 18 november 2019 14:38
Beeld © ANP

De elf aanhangers van Pegida die gisteren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn werden gearresteerd, zijn weer vrijgelaten.

De politie pakte de demonstranten op, omdat ze weigerden naar hun toegewezen vak te gaan. Onder hen bevond zich ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pegidavoorman vlak voor intocht aangehouden

De intocht zelf verliep verder zonder noemenswaardige problemen. In totaal bezochten 25.000 mensen het evenement. 1,7 miljoen mensen keken ernaar op televisie. De intocht behoort tot de top drie best bekeken tv-programma's van zaterdag. 

Voor de intocht, op donderdag en vrijdag, hield de politie al twee mannen uit Utrecht en een man uit Leiden aan. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid en mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Airsoftwapens

Ook gisteren arresteerde de politie twee mensen. Een 41-jarige vrouw uit Rheden werd aangehouden, omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

Daarnaast is een 40-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe aangehouden omdat hij op sociale media beelden had geplaatst waarop hij verkleed was als Zwarte Piet met twee airsoftwapens.

Volgens de politie was hij onder invloed van verdovende middelen. De nepvuurwapens zijn in beslag genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Intocht Sinterklaas overal relatief rustig verlopen: 'Fantastisch feest'

Kick Out Zwarte Piet

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde ook in zes Nederlandse steden en voor het eerst op Curaçao. De organisatie meldde in een persbericht dat meer dan duizend mensen zich hebben uitgesproken voor een 'sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting'.

Tegelijkertijd zijn de aanhangers van Kick Out Zwarte Piet naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ook vandaag zijn er nog intochten van de Sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore