Pro Life-demonstratie

Duizenden mensen lopen in Utrecht mars tegen abortus

16 november 2019 16:42 Aangepast: 17 november 2019 10:01
De mars tegen abortus. Beeld © RTL Nieuws

Aan een manifestatie tegen abortus hebben in Utrecht enkele duizenden mensen deelgenomen. Ze vertrokken aan het begin van de middag vanaf de Jaarbeurs en trokken door de binnenstad.

De manifestatie is volgens een woordvoerder van de politie Midden-Nederland zonder problemen verlopen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Trendbreuk

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat twintigers en dertigers vaker tegen abortus zijn dan de generaties voor hen. 8,1 procent van de twintigers en 11,5 procent van de dertigers vindt abortus bijvoorbeeld niet kunnen, terwijl dat percentage bij vijftigers en zestigers iets boven de 7 procent ligt. Volgens de onderzoekers is dat een trendbreuk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen

De demonstratie in Utrecht is een initiatief van de stichting Schreeuw om Leven, een conservatief christelijke organisatie die 'zich bezighoudt met het levensbegin en levenseinde'. Volgens gezondheidsexperts staan er in de informatie die de stichting verspreidt over abortus nogal wat onjuistheden.

'Redenen wegnemen'

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, zelf aanwezig bij de manifestatie in Utrecht, noemt de cijfers bemoedigend. "Dat jongeren kritischer zijn, betekent nog niet dat ze in alle gevallen tegen abortus zijn. Maar ze staan wel open om te kijken of we redenen kunnen wegnemen die ervoor zorgen dat vrouwen kiezen voor een dergelijke ingreep, zoals financiële nood of sociale problemen", zegt Van der Staaij in het Nederlands Dagblad.

Het is de 27ste keer dat de mars is georganiseerd. 

Voor- en tegenstanders abortus tegenover elkaar

Geen gewelddadig protest met vele gewonden, maar een stille mars in Utrecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore