15 aanhoudingen

Intocht Sinterklaas overal relatief rustig verlopen: 'Fantastisch feest'

16 november 2019 16:52 Aangepast: 16 november 2019 21:30
Ook in Groningen bleef de sfeer gemoedelijk. Beeld © ANP

In meerdere steden was de politie massaal aanwezig vanwege aangekondigde protesten voor én tegen piet. Afgezien van enkele opstootjes en in totaal 15 aanhoudingen is de intocht overal rustig verlopen.

In Apeldoorn, waar de goedheiligman vanmiddag onder toeziend oog van zo'n 25.000 mensen per stoomtrein arriveerde, sprak burgemeester Petra van Wingerden-Boers van een 'fantastisch feest'. Volgens haar is alles goed verlopen.

Veel blauw

In Apeldoorn was enorm veel politie en beveiliging op de been vanwege protesten van aanhangers van anti-islamorganisatie Pegida en een groep supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles. Die laatsten waren bij de stadsgrens tegengehouden. Zij kregen een plek in een van de twee demonstratievakken langs de route.

Er werden in Apeldoorn twaalf mensen aangehouden. Daartussen zaten elf leden van anti-islamorganisatie Pegida, en een 41-jarige vrouw uit Rheden, die om onbekende redenen een steekwapen bij zich had.

Feestelijke sinterklaasintocht in Apeldoorn

Vol verwachting klopten de harten vandaag in Apeldoorn. Na lang wachten was het dan eindelijk het zover: Sinterklaas is weer in het land.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld en tien leden hadden zich als Zwarte Piet uitgedost. De groep werd voor de aankomst van Sinterklaas in de Gelderse stad opgepakt, omdat ze zich niet aan de door de gemeente vastgestelde demonstratieregels wilden houden. Dat de groep is opgepakt, is volgens burgemeester Wingerden-Boers hun 'eigen schuld'. 

'Regels zijn regels'

"Ze zijn herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze zich aan de regels moesten houden. Maar dat wilden ze niet. Dat het om hun zwarte schmink zou gaan zoals rondgaat, is beslist niet waar. Iedereen mag zich in deze plaats uitdossen zoals hij wil, maar regels zijn regels."

Wagensveld en een aantal van zijn aanhangers zitten nog in de cel in Apeldoorn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pegidavoorman vlak voor intocht aangehouden

Twee personen werden in Eindhoven aangehouden omdat ze niet naar aanwijzingen van de politie luisterden. De intocht verliep daar zonder noemenswaardigheden. Dat kon burgemeester John Jorritsma bekoren: "Volgens mij was het voor de kinderen en de ouders een mooi feest." In Dordrecht werd één aanhouding verricht, het gaat om een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht.

De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Koekamp in Den Haag kende geen ongeregeldheden. Op het podium waren sprekers, en boden activisten een petitie aan Mark Rutte, waarin ze hem oproepen om voor 5 december met hen in gesprek te gaan. 

'Geweld niet afwijzen'

De actiegroep is teleurgesteld dat de premier het geweld van vorige week, toen tientallen mensen een Haagse bijeenkomst van KOZP ruw kwamen verstoren, niet heeft veroordeeld. "Door geweld niet expliciet af te wijzen, wordt het impliciet goedgekeurd. Dat is een gevaarlijke tendens", zei woordvoerder Mitchell Esajas.

Af en toe leek de spanning tussen tegen- en voorstanders van Zwarte Piet even op te lopen, maar kort voor 15 uur was de manifestatie voorbij en liepen de vele honderden KOZP'ers onder politiebegeleiding naar het centraal station. 

In het noorden van het land was de sfeer tijdens de intocht van Sinterklaas rond het middaguur even grimmig. Onder meer in Leeuwarden, Emmen en Groningen liepen de gemoederen op. Maar uiteindelijk liep de situatie nergens echt uit de hand.

'Verkeerde intenties'

In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van KOZP in een speciaal vak, maar daarbuiten stonden veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met 'verkeerde intenties' naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd. Wel moest de ME ingrijpen toen een aantal relschoppers het demonstratievak wilde binnendringen dat aan aanhangers van KOZP was toegewezen.

In Groningen stonden zo'n 200 activisten van KOZP in een vak, met daaromheen honderden hooligans en voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen werden gescheiden door een linie van agenten en politiepaarden. Nadat de Sint was gepasseerd, verdwenen beide groepen weer snel. Voor zover bekend is ook hier niemand aangehouden.

'Piet bai flit' 

Ook op Curaçao is de demonstratie bij de intocht van Sinterklaas rustig verlopen. In Willemstad hadden tientallen demonstranten zich met spandoeken en actieborden verzameld. Op hun protestborden stonden teksten als 'Feest van Sint en Piet = Mentale Slavernij', en op hun T-shirts viel 'Piet bai flit' (Piet ga weg) te lezen.

Eerder waren bedreigingen tegen de demonstranten geuit via sociale media. Organisatie 'Kòrsou kontra rasismo' (Curaçao tegen racisme), die wordt gesteund door Kick Out Zwarte Piet, heeft aangifte gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugkijken: aankomst Sinterklaas in Apeldoorn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore