Ga naar de inhoud
30 jaar kinderrechten

Onze kinderen zijn gelukkig, maar we moeten ze wel serieuzer nemen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Vergeleken met andere landen zijn ze hartstikke gelukkig, best gezond en hebben ze voldoende kansen op een goede opleiding. En toch is het belangrijk om onze kinderen nóg serieuzer te nemen dan we nu doen. Dat zeggen verschillende deskundigen. "Er zijn nog grote problemen."

Woensdag is het precies dertig jaar geleden dat bijna 200 landen gezamenlijke kinderrechten aannamen. Volgens kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is het reden voor een feestje. Maar ze zet ook meteen een kanttekening. Volgens haar wordt er ook in Nederland nog lang niet altijd rekening gehouden met wat nou écht goed is voor het kind.

Kinderen gelukkig

Wel kan ze concluderen: de globale cijfers in ons land zijn uitstekend. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat onze kinderen een van de meeste gelukkige van de wereld zijn. Vorig jaar bleek dat ze hun leven gemiddeld een 7,7 geven. Bovendien staat Nederland op nummer zes in de Kinderrights Index, waarvoor ook naar gezondheid van kinderen, opleidingskansen en levensverwachting is gekeken.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse kinderen bij gelukkigste ter wereld

Maar als je dieper kijkt, zijn er wel degelijk dingen die beter kunnen, weet kinderombudsvrouw Kalverboer. Zo geeft een op de tien kinderen zijn leven wél een onvoldoende.

Er zijn in Nederland kinderen die geen onderwijs krijgen. Ook is het aantal kinderen dat slachtoffer is van mishandeling in tien jaar vrijwel gelijk gebleven, ondanks de inzet om dat terug te dringen. "In bijna iedere schoolklas zit wel iemand die wordt mishandeld."

Complex

Kindermishandeling is volgens haar een complex en groot probleem. "Sommige kinderen geven aan dat als ouders goed kunnen praten, er minder wordt geluisterd naar de kinderen die mishandeld worden. Kinderen zijn ook vaak loyaal aan hun ouders en bang dat ze bijvoorbeeld uit huis worden geplaatst. En sommige andere kinderen denken dat de mishandeling de normaalste zaak van de wereld is."

Nog
Lees ook:
Nog nooit zoveel kinderen in gesloten jeugdzorginstelling: 'Zeer zorgelijk'

Dat maakt het moeilijk om kindermishandeling aan te pakken. Vertrouwenspersonen kunnen uitkomst bieden, maar met alleen dat red je het niet, denkt Kalverboer. "Je moet er ook voor zorgen dat een kind zich veilig voelt om zijn verhaal te vertellen. Dat is lastiger dan het lijkt. Een gesprek met een vertrouwenspersoon aan tafel werkt minder goed dan als je samen gaat wandelen, een taart gaat bakken of iets anders leuks gaat doen terwijl je dat gesprek hebt. Maar daar heb je tijd voor nodig, en dat is er niet altijd."

Ongezonde voeding

Het is een voorbeeld van kinderrechten die ook in Nederland in de knel zijn gekomen, zegt Laura Westendorp van Unicef. Elk jaar brengt Unicef een rapport uit waarin de situatie in Nederland onder de loep wordt genomen. Een andere grote zorg: een kind wordt te vaak geconfronteerd met ongezonde voeding. "13 procent van de kinderen heeft overgewicht en 94 procent van de kindermarketing is gericht op ongezond eten."

Kinderrechten

De rechten van het kind zijn in 1989 unaniem aangenomen door de Verenigde Naties. Op dit moment ondersteunen 196 landen het verdrag. De Verenigde Staten doen dit als enige VN-lidstaat niet. Het bestaat uit 54 artikelen.

Het verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen tot ze achttien jaar zijn. Het gaat over bijvoorbeeld voeding, school, geloof, ouders en vrienden. Maar ook over mishandeling, oorlog en kinderarbeid.

Volgens Laura Westendorp van Unicef, het kinderfonds van de VN, is het verdrag belangrijk om de rechten in elk land te verbeteren. Dat is niet overal even makkelijk, zeker in armere landen, zegt ze. "Stapje voor stapje moet het beter worden. Om landen bijvoorbeeld te wijzen op het belang van onderwijs in gebieden waar veel kinderarbeid is of waar veel vluchtelingen zitten."

Maar er zijn meer zaken die beter kunnen. Kinderen komen volgens kinderorganisaties als Unicef te vaak in een politiecel, online misbruik van kinderen blijft toenemen en kinderen met laagopgeleide ouders hebben minder kansen dan kinderen met hoogopgeleide ouders. Dit komt doordat ze bij een gelijke score in de eindtoets, vaker een lager schooladvies krijgen.

Belangrijke stappen

Volgens kinderombudsvrouw Kalverboer zijn er nog belangrijke stappen te zetten om het beste voor onze kinderen te bereiken. Daarom is het belangrijk om als volwassene altijd eerst de vraag te stellen: wat is in het belang van het kind? "En dan moet je alle andere belangen, zoals kosten en wie waar verantwoordelijk voor is, even vergeten", zegt ze.

Als je dat doet, dan zouden er volgens Kalverboer andere keuzes kunnen worden gemaakt. "Dan heeft een kind die hulp krijgt, minder snel te maken met twintig mensen die allemaal iets voor hem doen. Dan is het veel duidelijk wie de verantwoordelijkheid op zich neemt. Zo kan je kinderen echt goed helpen."