Niet in demonstratievlak

Pegidavoorman vlak voor intocht aangehouden

16 november 2019 13:17 Aangepast: 16 november 2019 15:30
Voorman van Pegida Edwin Wagensveld is verkleed als zwarte piet tijdens zijn aanhouding in Apeldoorn. Beeld © ANP

Net voor Sinterklaas de trein uit stapte in Apeldoorn, zijn enkele demonstranten vermomd als zwarte pieten opgepakt. Een van hen is Pegidavoorman Edwin Wagensveld.

"Wij hebben aan het einde van de ochtend meerdere personen aangehouden. Ze werden gevraagd naar een demonstratievlak te gaan, maar deden dat niet", vertelt een woordvoerder van Politie Oost-Nederland.

Vliegtuigboodschap

De Pegidavoorman en enkele aanhangers demonstreerden tegen de roetveegpieten en zijn voor het behoud van Zwarte Piet. 

Boven Apeldoorn circuleert een vliegtuigje met de tekst: "Wij houden van Zwarte Piet." Het is niet bekend wie de opdrachtgever van deze vlucht is.

Het KOZP-demonstratievlak in Groningen is nog leeg. Het KOZP-demonstratievlak in Groningen is nog leeg.

Weinig demonstranten

In Apeldoorn en in andere steden met een intocht, is veel politie op de been. Het aantal demonstranten valt mee. In Eindhoven zag Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af van demonstratie omdat de gemeente heeft aangegeven volgend jaar 'zwarte piet-vrij' te zijn. Ook Pegida is in Eindhoven afgehaakt.

KOZP heeft aangekondigd vandaag in zes steden in het demonstratievlak te staan 'voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder racisme'. Ze gaan naar Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. In Groningen is het demonstratievlak nog leeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugkijken: aankomst Sinterklaas in Apeldoorn

Politie grijpt in

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP'ers in hun vak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk. Kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden.

De politie moest ingrijpen toen een grote groep zich tegen de tegenstanders van zwarte piet keerde.

Tijdens de intocht in Dordrecht is een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore