Per stoomtrein

Sinterklaas weer in het land, hier en daar demonstraties

16 november 2019 11:49 Aangepast: 16 november 2019 15:29
De intocht van Piet en Sint in Leeuwarden. Beeld © ANP

Kinderen hebben er weken slapeloze nachten van gehad, maar eindelijk is het dan zover: Sinterklaas is weer in Nederland. Het centrum van Apeldoorn, waar de goedheiligman aankwam, stond vol met kinderen en hun ouders.

Zij zagen de sint tegen 12.30 uur per stoomtrein arriveren. Op het station werd de rode loper voor hem uitgelegd.

Langs de route van de intocht stonden veel als pieten verklede kinderen die de hele ochtend reikhalzend uitkeken naar de komst van de sint. De gemeente Apeldoorn verwachtte vandaag tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers, maar dat aantal lijkt niet gehaald te zijn.

Voor het eerst dit jaar waren alleen roetveegpieten te zien bij de landelijke intocht. 

Politie en beveiligers

In Apeldoorn wemelde het overigens van de politie en beveiligers. Tijdens de intocht werd geprotesteerd door aanhangers van Pegida en door een groep supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles (uit Deventer). Die laatsten waren bij de stadsgrens tegengehouden. Zij kregen een plek in een van de twee demonstratievakken langs de route.

Pegidaleden werden kort voor de komst van de sint aangehouden omdat zij niet in een demonstratievak wilden plaatsnemen.

Boven Apeldoorn was een vliegtuigje te zien met een banier met de tekst 'Wij houden van Zwarte Piet'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hij komt! Dit kun je verwachten bij de intocht van de sint

Pro Zwarte Piet

De komst van de sint werd ook in andere gemeenten gevierd. En ook daar stonden demonstraties gepland. In Den Haag en Leeuwarden werden vannacht posters opgehangen met een pro-zwartepietboodschap.

In Den Haag stond erop: 'Den Haag (hartje) Zwarte Piet, niet van zeurpieten', met een gefotoshopte afbeelding van Kick Out Zwarte Piet-kopstuk Jerry Afriyie in een pietenpak.

Beledigende pamfletten

De posters in Leeuwarden, ondertekend door 'de Blokkeerpieten', toonden een tekening van Sinterklaas met het gezicht van Hitler en een hakenkruis op de mijter, voorzien van de tekst 'Ús Pyt bliuwt swart, ús mienskip wit. Wy dogge it foar de bern' ('Onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen').

In Den Haag zijn de posters weggehaald met hulp van winkeliers, inwoners en gemeente. De politie in Leeuwarden meldt dat ze onderzoek doet naar de herkomst van de beledigende pamfletten en vraagt getuigen zich te melden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Antizwartepiet-frontman Afriyie: 'Wij zijn schietschijven geworden'

KOZP in zes steden

In Eindhoven was veel politie op de been, maar daar waren, in tegenstelling tot vorig jaar, geen protesten. Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) had ervan afgezien hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) haakte af. Er zijn twee personen aangehouden omdat ze niet naar aanwijzingen van de politie luisterden.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging vandaag in zes steden de straat op 'voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme'. Dat waren Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen.

Den Haag

In Den Haag is veel politie op de been. Agenten spraken een aantal motorrijders aan die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen.

KOZP demonstreert op de Koekamp, waar enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: "Nederland, schaam je."  

Grimmig in Leeuwarden

In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP'ers in hun vak. Buiten het vak staan veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie is in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met 'verkeerde intenties' naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd.

Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Het vak staat dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore