Regels overtreden

Medewerkers Amsterdams zwembad vervolgd voor dood zwemmer

16 november 2019 11:04 Aangepast: 16 november 2019 11:16
Het Bijlmer Sportcentrum Beeld © Google Streetview

Het Openbaar Ministerie gaat twee medewerkers van een zwembad in Amsterdam-Zuidoost vervolgen omdat zij schuldig zouden zijn aan de dood van een zwemmer.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee de interne regels overtreden.

Direct gereanimeerd

Op 25 november vorig jaar ging het helemaal mis in het Optisport Bijlmer Sportcentrum. De 40-jarige statushouder Goitom Zigta uit Eritrea raakte tijdens het zwemmen bewusteloos. Hij deed op dat moment mee aan het 'recreatief zwemmen'. Op een bepaald moment riep een andere zwemmer de badmeesters omdat Zigta bewusteloos in het zwembad lag.

Er waren op dat moment zeven badmeesters aan het werk in het zwembad. Zigta werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Zwembaddirecteur Erwin van Iersel zei eerder tegen RTL Nieuws dat niet vast te stellen was hoe lang hij al bewusteloos in het water lag. 

Dood door schuld

Zigta werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. De politie deed onderzoek naar de dood van de Eritreeër omdat hij een niet-natuurlijke dood was gestorven: "Het is een verdrinking. Daarom doet de recherche onderzoek naar wat er is gebeurd", liet de politie aan RTL Nieuws weten.

Op basis van het onderzoek heeft het OM nu besloten twee medewerkers van het zwembad te vervolgen voor dood door schuld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verdrinking Eritrese man in zwembad Amsterdam onderzocht

Geliefd in Amsterdam

Zigta was geliefd in Amsterdam. Hij werkte voor de gemeente en de GGD om voorlichting te geven aan andere Eritrese asielzoekers en statushouders.

"Zijn inzet als vertaler en als duider van de verschillen en overeenkomsten tussen de Eritrese en de Nederlandse cultuur was van grote waarde", schreef de gemeente Amsterdam samen met de GGD in een rouwadvertentie.

Rouwadvertentie voor Goitom Zigta Rouwadvertentie voor Goitom Zigta

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore