'Bijverschijnselen medicatie'

'Kliniek stuurde Thijs H. vlak voor dubbele moord weg, ondanks verzoek radeloze ouders'

16 november 2019 06:58 Aangepast: 16 november 2019 08:05
Thijs H. en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

Thijs H. is vlak voordat hij op de Brunssummerheide twee mensen doodde, ondanks smeekbeden van zijn ouders, tot twee keer toe niet opgenomen in een kliniek.

Dat schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. H. bracht op zaterdag 4 mei een vrouw om het leven in Den Haag. Drie dagen later doodde hij met een mes een man en een vrouw op de Brunnsummerheide. H. heeft de drie moorden bekend. 

Weggestuurd door psychiaters

De dag na de eerste moord gedroeg H. zich zo psychotisch dat zijn bezorgde ouders aanklopten bij de spoedeisende psychiatrie. Zij vroegen daar om hun zoon op te nemen, maar kregen van twee psychiaters te horen dat het gedrag van H. te wijten was aan bijwerkingen van zijn medicijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Thijs H. bekent drie moorden, 'kreeg opdracht van stemmen in zijn hoofd'

'Bezeten gedrag'

Maar omdat H. ook de volgende dag 'bezeten gedrag' vertoonde, gewond was en last had van slapeloosheid probeerden de ouders opnieuw hulp te krijgen voor hun zoon. Ook toen ze bij een vestiging van PsyQ aanklopten, onderdeel van GGZ-instelling Mondriaan, kregen ze volgens het AD te horen dat het door de medicatie kwam.

Weer werd H. niet opgenomen. Dat gebeurde pas op dinsdag 7 mei, nadat hij twee mensen om het leven had gebracht. Hij meldde zich vrijwillig  bij Mondriaan in Maastricht en werd daar op de gesloten afdeling geplaatst. Vervolgens ontsnapt hij tweemaal uit de kliniek, totdat hij een dag later wordt gearresteerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore