Wielbouten losgedraaid

Auto's op militaire kazernes al jaren doelwit van sabotage

15 november 2019 22:38 Aangepast: 15 november 2019 23:22
De Kromhout Kazerne in Utrecht Beeld © ANP

De marechaussee onderzoekt een reeks van tientallen sabotageacties op verschillende militaire kazernes. Sinds 2013 worden wielbouten losgedraaid van auto's van militairen.

Dat gebeurde in ieder geval bij de bases in Den Helder, Woensdrecht, Gilze-Rijen en Utrecht. Volgens de marechaussee zijn er nog meer kazernes waar het speelt, maar daarvan zijn de namen niet bekend gemaakt. 

Tot ongelukken leidde dat nog niet, maar wel gebeurde het al meerdere keren dat een wiel losraakte tijdens het rijden. 

Binnen de hekken

De marechaussee heeft geen idee wie er achter de sabotage zit: het kan ook iemand zijn van Defensie, stelt een woordvoerder. De auto's stonden allemaal binnen de hekken van de kazernes geparkeerd. De marechaussee wil niet zeggen of er op die terreinen camerabewaking is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alberto Stegeman plaatste nepbom op kazerne: 'Aanslag is makkelijk'

De zaak speelt al sinds 2013 en leek zich in eerste instantie te beperken tot vliegbases. Nu er ook op andere militaire complexen voertuigen gesaboteerd zijn, breidt de marechaussee zijn onderzoek uit. Onder al het defensiepersoneel is nu een getuigenoproep gedaan.

Vingerafdrukken

"Ook omdat het soms kan voorkomen dat mensen van wie een wiel los blijkt te zitten, er niet aan denken dat dat een sabotageactie kan zijn geweest."

De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore