Marengo-onderzoek

Utrechter aangehouden in onderzoek naar bende Taghi

15 november 2019 20:57
Beeld © ANP

Een 33-jarige man uit Utrecht is aangehouden in het Marengo-onderzoek, waarin de voortvluchtige Ridouan Taghi hoofdverdachte is. De verdachte zou betrokken zijn bij de voorbereiding van een aanslag.

Het Marengo-onderzoek draait om een aantal liquidaties en pogingen daartoe. De aangehouden Utrechter wordt door justitie beschouwd als lid van de bende van Taghi en is vrijdag door de rechter-commissaris voor twee weken vastgezet.

Spyshop

De man wordt volgens het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een aanslag met een bazooka of handgranaten op een spyshop in Nieuwegein in 2015. De spyshop zou doelwit zijn omdat Taghi vermoedde dat deze met politie en justitie samenwerkte.

Medewerker Ronald Bakker werd op 9 september 2015 in zijn auto doodgeschoten. Verdachten van die moord werden in mei en en augustus al aangehouden in Suriname en in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam sluit spyshop na poging liquidatie medewerker

Ridouan Taghi

De opdracht voor de liquidatie van Bakker en de aanslag op de spyshop zijn vermoedelijk gegeven door Taghi, zegt het OM.

De zaak-Bakker is een van de moorden in het Marengo-proces, dat zich nog in de voorbereidende fase bevindt. Het proces telt zestien verdachten, onder wie Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki. Of de dinsdag opgepakte Utrechter als verdachte in het lopende proces wordt opgenomen, is nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'

Nabil B.

In Marengo speelt ook kroongetuige Nabil B. een sleutelrol. De moorden op zijn broer in maart 2018 en zijn advocaat Derk Wiersum in september dit jaar zetten het proces zwaar onder druk. Op 12 en 13 december zijn de volgende zittingen in het proces gepland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore