Drie aanhoudingen

Apeldoorn klaar voor komst sint, piet en demonstranten

15 november 2019 16:32 Aangepast: 15 november 2019 21:54
Sinterklaas bij de intocht in Zaanstad vorig jaar. Beeld © ANP

Hij komt, hij komt... Apeldoorn maakt zich op voor de intocht van Sinterklaas, maar ook voor een hoop randzaken. Demonstraties, zowel aangekondigd als niet-aangekondigd. Hooligans willen mogelijk de anti-zwartepietdemonstranten wegjagen. De burgemeester maakt zich niet druk. "Ik ga ervan uit dat we ook met hen goede afspraken kunnen maken."

Petra van Wingerden-Boers, de burgemeester van Apeldoorn, zegt over het organiseren van de officiële intocht: "We hebben ons twee jaar geleden aangemeld, en geen moment getwijfeld." Het wordt morgen volgens haar één groot feest, 'met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen'.

Apeldoorn is een tolerante stad, zegt de burgemeester, met inwoners die respect tonen voor mensen die willen demonstreren. 

'We maken afspraken'

Er zijn morgen demonstratievakken ingericht, waar gedemonstreerd kan worden zonder dat kinderen daar last van hebben. "En we maken goede afspraken met alle demonstranten. Of het voor- of tegenstanders zijn, dat maakt niet uit. Tot nu toe lukt dat goed."

Ook onaangekondigde demonstraties zijn toegestaan. "Het hangt wel van het karakter af. Zolang er geen verstoring plaatsvindt, moet het kunnen. Het demonstratierecht nemen we heel serieus." 

Lokale media melden dat verschillende groepen aan Go Ahead Eagles gelieerde voetbalsupporters van plan zijn om morgen naar Apeldoorn te komen om de demonstreren vóór Zwarte Piet. De burgemeester is daarvan op de hoogte. Ze verwacht geen problemen. Mochten zich wel problemen voordoen, dan wordt daar tegen opgetreden, vertelt ze.

Drie aanhoudingen

De politie heeft vandaag en gisteren drie mannen aangehouden vanwege uitlatingen over de intocht van Sinterklaas. De mannen worden verdacht van bedreiging en verspreiden van opruiende opmerkingen over Sinterklaas en de sinterklaasintocht. Het gaat om een 38-jarige man uit Utrecht, een 35-jarige man uit Leiden en een 41-jarige man uit Utrecht.

Advocaat Emil Tamas heeft bevestigd dat twee cliënten van hem, Michael van Z. van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier M. tot de verdachten behoren. De politie wil niet bevestigen dat het om M. en Van Z. gaat. Wie de derde verdachte is, is nog onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet eist betere beveiliging: 'Politie en overheid aan zet'

Alleen roetveegpieten

Bij de intocht in Apeldoorn zullen overigens alleen roetveegpieten te zien zijn, zoals dit ook het geval is bij het Sinterklaasjournaal van de NTR. "Daar heeft Apeldoorn zich graag aan geconformeerd", zegt de burgemeester. "Dat is geen punt van discussie hier in de stad. Je houdt rekening met gevoelens van de bevolking. Er zijn in Apeldoorn mensen die vinden dat piet zwart moet zijn, er zijn mensen die vinden dat piet een andere kleur moet hebben. Ik vind de ontwikkeling die nu doorgemaakt wordt een goede ontwikkeling. Zolang we maar met elkaar in gesprek blijven."

De burgemeester is niet bang dat demonstranten het feestje van de kinderen zullen bederven. Als mensen niet bij de demonstranten in de buurt willen komen, dan kan dat door uit de buurt te blijven van de demonstratievakken.

Sinterklaas komt dit jaar aan met de stoomtrein in plaats van de stoomboot. De opbouw van het feest is volop aan de gang, zegt de burgemeester. "Dat gaat vanavond en vannacht nog door. We willen zo weinig mogelijk overlast veroorzaken. Het gaat heel goed met de voorbereidingen. Geheel volgens afspraak en planning. We zijn er helemaal klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'

Zo ziet de landelijke intocht eruit:

  • 12.00: Sinterklaas komt per trein aan op het station van Apeldoorn. Daar wordt hij ontvangen door de burgemeester.
  • Vervolgens start de route door het centrum. Via de stationsstraat loopt de sint naar de Onze Lieve Vrouwerk, dat is meteen de eerste stop van de route. 
  • Na de Onze Lieve Vrouwekerk vervolgen sint en zijn pieten de route via de Hoofdstraat. Ze maken nog een stop bij het Bongoplein.
  • Om 13.15: Einde van de tocht op het Raadhuisplein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore