Geslachtsdeel

's Werelds eerste vaginamuseum moet taboes doorbreken, maar werkt het?

15 november 2019 19:13 Aangepast: 15 november 2019 19:31
Een tampon en menstruatiecups in het museum in Londen. Beeld © Isabel Infantes/AFP

Een gigantische tampon, afbeeldingen van vrouwelijke geslachtsdelen verspreid langs muren en ondergoed in een glazen kast. Dat is allemaal te zien in 's werelds eerste vaginamuseum, dat taboes rondom de vagina moet doorbreken.

De eerste tentoonstelling genaamd 'Muff Busters: Vagina Myths and How To Fight Them', opent dit weekend in Londen en gaat over misvattingen rond de vagina.

Clitoris

Geen overbodige informatie, zegt Rik van Lunsen, arts en seksuoloog bij de Nederlandse Vereniging van Seksuologie. "Veel vrouwen weten niet of nauwelijks hoe hun eigen geslachtsdeel in elkaar zit, en dan met name het clitoraal complex. Een clitoris is net zo groot als een penis."

Een bezoeker in het museum. Een bezoeker in het museum.

Maar werkt zo'n museum om taboes te doorbreken? Jazeker, denkt Mariah Mansvelt Beck. Ze bracht dit jaar het boek 'V-Van Vulva tot Vagina' uit. "Juist door meer over het vrouwelijk geslachtsorgaan te praten, wordt informatie gedeeld en zo worden taboes doorbroken."

Stilte

Volgens Mansvelt Beck is er lange tijd veel stilte geweest rond alles wat met de vulva te maken heeft, onder meer door schaamte. "Op die manier krijg je als meisje of vrouw heel weinig informatie over wat wel en niet normaal is."

Die stilte ziet ook Van Lunsen. "We hebben te maken met eeuwenlange onderdrukking van de seksualiteit van vrouwen. Die werd kennelijk gezien als ongepast en gevaarlijk."

Boekenleggers in het museum. Boekenleggers in het museum.

Christelijke traditie

Dat heeft volgens hem te maken met de christelijke traditie waarbij seksualiteit werd gezien als middel voor voortplanting. "Het plezier van vrouwen deed er niet toe."

Sterker nog, vertelt hij: "Vrouwelijke seksuele opwinding werd eind negentiende en begin twintigste eeuw als afwijking gezien die wegbehandeld moest worden. Vrouwen die betrapt werden op masturbatie kregen de diagnose hysterie opgeplakt en werden behandeld, tot de ergste operaties aan toe." Dat stimuleert niet om erover te praten, zegt Van Lunsen. 

Oorbellen in het museum Oorbellen in het museum

Taboes

Mansvelt Beck noemt als voorbeeld van de taboes en onwetendheid hevige menstruatiepijnen, waarvan vrouwen al snel denken dat die 'erbij horen' terwijl er iets aan gedaan kan worden.

Of meisjes die een schaamlipcorrectie willen laten doen omdat ze via porno een eentonig beeld krijgen van hoe een vulva eruit moet zien.

Bloemetjes

Nog zoiets: mensen die vinden dat de vulva vies is of stinkt. "Je vulva ruikt niet naar bloemetjes, maar dat is soms wel het streven. Dus heb je parfums en vaginale douches nodig, denken mensen."

Terwijl zeepgebruik juist schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je vagina. "Het is een milieu dat zichzelf schoonmaakt. Gebruik je daar zeep, dan beïnvloedt dat de zuurtegraad negatief en kun je last krijgen van bacteriën."

Orgasmekloof

We zijn wel op de goede weg, zeggen Mansvelt Beck en Van Lunsen. Dankzij boeken, seksuologen in media en activistische jonge vrouwen krijgen we allerlei informatie. En natuurlijk via schoolboeken, hoewel daar nog een slag te maken valt. Van Lunsen: "De clitoris wordt meestal afgebeeld als klein stipje. Malmberg heeft dit jaar voor het eerst een plaatje wat een beetje klopt."

Toch is hij betrekkelijk optimistisch dat het goed gaat komen, hoewel er volgens hem nog veel genderongelijkheid is rond seksualiteit. "Het is goedgekomen als, zoals seksuoloog Ellen Laan het zegt, de orgamsekloof is gedicht. Als vrouwen evenveel plezier beleven aan seks als mannen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore